Wednesday 20 April 2011

Soja ohud

Soja leidub täna peaaegu igas valmistoidus või poolfabrikaadis, mida poest leida võib. Olgu see sojaproteiin, sojaoa õli, soja letsitiin vms. Sojalisandid on muutumas igapäevaseks universaalseks toidu osaks. Miks? Üks põhjus seisneb kindlati selles, et soja peetakse üldiselt tervislikuks proteiini rikaks toiduks ning sojauba peetakse meie planeedi näljahäda leevendajaks. Tõde on aga see, et kääritamata soja on üks enim kahju tekitav toksiline aine, mis kunagi meie toiduahelas nii domineerivaks muutunud on.

Kuidas see kõik aga siis nüüd nii juhtus?

Mitmed iidsed joonistused on näidanud, et ajalooliselt alustati soja kasutamist selleks, et rikastada põllupinda sellise toitainega nagu lämmastik. Sellega kasvas põldude saagikus. Läbi sajandite soja populaarsus kasvas ning teda hakati kasutama kääritatud vormides.

Soja on ikka peetud Aasia toitude osaks. Tegelikkuses on tema roll seal olnud üsna pisike ja ka siis on kasutatud kääritatud uba. Jaapani traditsiooniline toidulaud sisaldab üle 100 bioloogilised unikaalse toidu nädalas (!), millest sojatooted annavad vaid üksikud.

Alles viimastel aastakümnetel on soja muutunud peaaegu esmatarbe kaubaks toiduainetööstuses. Kõike seda toetab lugematu hulk valeinformatsiooni, mis kuulutab soja tervislikkust kõikides töödeldud toitudes. Aasia maades tarbitakse 90% kogu soja tarbimisest töödeldud kääritamata sojatoodetest.

Mis siis sojas nii halba on?

Sojaoad sisaldavad oma naturaalses olekus mitmeid toksiine ja anti-toitaineid.

Trüpsiini inhibiitorid piiravad valkude imendumist, põhjustades sellega kõhuvalu. Kõhuvalu tekib kuna eluks vajalike toitainete ja aminohapete imendumine on takistatud. Loomad, kes söövad suures koguses trüpsiini inhibiitoreid, kogesid mitmeid pankreasega seotud probleeme kaasaarvatud vähk.

Hemaglutiniin on aine, mis põhjustab vere punaliblede kogunemist ja trombi tekkeid. Nii trüpsiini inhibiitoreid kui ka hemaglutiniini peetakse kasvu pärssivateks aineteks kuna nad takistavad olulisi kehalisi funktsioone.

Fütaadid on järgmised toitainete imendumise takistajad. Peamiselt segavad nad kaltsiumi, magneesiumi, raua ja tsingi imendumist, tekitades sellega tõsise mineraalide defitsiidi. Tsink (nn tarkuse mineraal) on kõige tugevamalt blokeeritud mineraal sojas sisalduvate fütaatide poolt. Sealjuures sisaldab soja kõige rohkem fütaate tera- ja kaunviljade seast.

Fütoöstrogeenid on teatud taimedes leiduvad keemilised ühendid, mis on sarnased östrogeenile. Sojatooted sisaldavad eriti rikkalikult selliseid fütoöstrogeene, mis on võimelised inimese hormonaalse tasakaalu märkimisväärselt sassi ajama. Eriti kehtib see meeste puhul. On teaduslikult tõestatud, et suurema sojatoodete tarbimise korral kannatab oluliselt spermatosoidide arv. See näitab, et suur soja tarbimine vähendab testosterooni taset ning vähendab järglaste saamise võimalusi.

Geneetiline töötlemine

Tehes asja veelgi hullemaks, viimase aja uuringud näitavad, et üle 90% soja saagist on geneetiliselt muundatud. Mitmed iseseisvad ja sõltumatud uuringud on näidanud, et geneetiliselt töödeldud toidud (ingl k „GMO“) võivad tõsiselt kahjustada inimkeha. Viimane on kõhedaks tegev teadmine viimase aja toidulaual oleva soja osakaalu valguses.

Üks peamiseid süüdlasi on soja letsitiin, emulgaator, mida lisatakse töödeldud toitudesse selleks, et stabiliseerida koostisaineid omavahel. Sojauba on teine populaarne lisand, mida leidub täna erinevates toodetes alustades majoneesist ja salatikastetest, lõpetades kookide ja leibadega. Peale selle, et need kaks on väga populaarsed ning baseeruvad sojal, on nad ka enamjaolt saadud geneetiliselt muundatud sojaubadest.

Isegi orgaanilised tooted võivad sisaldada geneetiliselt muundatud soja letsitiini, kuna see konkreetne aine ei kuulu orgaaniliste nõudmiste alla. Ehk teisisõnu, selleks, et üks asi oleks orgaaniline, ei ole oluline, kas ta sisaldab geneetiliselt muundamata või muundatud soja letsitiini. Enamik mahetootjaid täpsustavad GMO soja letsitiini sisalduse oma toodetel, kuid alati on oluline uurida ja kontrollida.

Söö soja säästlikult ja ainult orgaanilist!

Kui sa oled otsustanud soja süüa, siis vali orgaaniline ja kääritatud soja. Soja piim, tofu, soja pähklid ja teised populaarsed toidud on eriliselt toksilised, kuna sisaldavad kääritamata soja. Paljud neist toodetest on ka eriti töödeldud ning geneetiliselt muundatud.

Erinevad sojatooted on potentsiaalselt ohtlikud väikelastele, kuna nad ei sisalda niivõrd laia valikut toitaineid nagu leidub ema rinnapiimas. Sojatooted ei sisalda esmatähtsaid rasvhappeid, kolesterooli, immunoglobuliini ja teisi vajalikke toitaineid, mida on vaja kognitiivsete oskuste ja närvide arenguks väikelapsel.

Sellised sojatooted nagu miso, tamari, shoyu, mis on nõuetekohaselt kääritatud, ei ole mitte ainult maitsvad vaid ka tervislikud, kui neid kasutada erinevate toitude juures. Kääritamine kõrvaldab peaaegu kõik anti-toitained ja toksiinid, mida leidub toores sojaoas.

Väikestes kogustes kääritatud orgaanilisi sojatooteid koos erinevate tervislike toitudega teeb su kehale head. Vastupidiselt ebaratsioonalsetele keemiliselt töödeldud sojatoodetele, mis teevad kehale rohkem halba kui seda head, mida lubatakse.

Allikas:
http://www.naturalnews.com/027358_soy_food_GMO.html
tõlge: http://minuoma.ee/tervis/?p=263

Mõned kommentaarid viimasest:
Guido: Panen paar copy/paste lõiku. Pikemalt võib lugeda http://www.uusalgus.ee/?pid=8. Olen ise seal käinud ja mürgitust pole sojatoodetest saanud:) Päris imelisi tervenemisi on seal toiduvaliku muutuse tõttu kogetud.
Eesti turul ei ole kaugeltki kõikide sojatoodete variatsioonid esindatud. Maailmaturul on neid märksa suuremas ulatuses. Siin on veel suur töö ära teha. Kuid, need, mis on esindatud on hea kvaliteediga. Oluline on, et enamuse puhul on tooraineks kasutatud geneetiliselt töötlemata sojauba. Sojapiimapulber, sojajogurt, tofu (sojajuust), tekstureeritud sojalihatooted, sojaõli, sojamajonees, sojajahu,sojaoad – on variatsioonid, mida võite omandada Eesti kaubandusketist. Sojakaste ja õli on isoflavoonide vabad tooted. Et sojauba kasutada toiduks, vajab ta pikaajalist keetmist ja eelnevat leotamist (3-4 tundi või kogu öö leotades seejärel keema lastes 15 minutiks, vee ära kallates ning 2-3 tundi uues vees keetes täieliku pehmenemiseni).
Ei maksa peljata ka sojaliha teksturaate, mis on üksnes kõrgel temperatuuril töödeldud ja veetustamise tulemusel saadud valgu produkt. Tekstureeritud sojaliha valmistamisel ei kasutata ühtegi lisaainet, säilitusainet ega muid keemilisi preparaate. Seetõttu kvaliteetsetest ja geneetiliselt töötlemata sojaubadest valmistatud tekstureeritud sojalihatooted on tervisesõbralikud ja maitsvad tooted meie toidulauale.
Soovitan “Ole terve” sojatooteid, mille valmistamiseks on kasutatud kvaliteetseid ja geneetiliselt töötlemata sojaube. Sojatooteid soovitatakse kasutada 45-90g päevas.

Muide, läksin ka sinna leheküljele, mille Kristiina oli tõlkinud ja lugesin sealt kommentaare. Müün tooteid, mille valmistamiseks on kasutatud AloeVerat. See on ka SG joogipulbri üks koostisosa, samas on aga inimesi, kellele aaloe toimib allergeenina. Arvan, et sama võib olla ka soja puhul.

Milles on sojavalgu unikaalsus ja eelis?
Sojaoad on suurepärane taimne allikas kõikidele asendamatutele aminohapetele, olles samal ajal loomse valgu ekvivalendiks, ületades seda oma balansseerituse tasemelt.
Sojavalgus on parem lüsiini ja arginiini suhe, mis on oluline arteroskleroosi ära hoidmiseks ja raviks.
Veel üheks lisakriteeriumiks sojavalgu eelistamisel on tema kõrge omastatavus (91 – 96% ).
Soja koosneb:
37 – 40% valkudest,
19 – 20% õlist ja
20 – 30% ekstraktiivsetest ainetest – pektiinid, dekstriinid, fermendid, sahharoos ja orgaanilised happed.
Kuna sojaõli koosneb 85% küllastamata rasvadest, on ta ka asendamatute rasvhapete ja fosfolipiidide allikaks.
Soja koostises olevad kiudained soodustavad seedimist ning tema bioloogiliselt aktiivsed ühendid omavad ravitoimet.
Letsitiini on sojas 2 – 3,5%, mis on üsna kõrge protsent. (Võrdluseks: nisujahus 0,06%, lihas 1,1%, munades 3,7%). Letsitiin stimuleerib hormoone ning aitab kaasa ajutegevusele, tugevdab närvide tööd, reguleerib proteiinide moodustumist ja happe-aluse tasakaalu.
Sojas sisalduvad bioloogiliselt aktiivsed ained (fütosteriinid ja saponiinid) võivad blokeerida kolesterooli imendumist, soodustades viimase eraldumist organismist.
Sojas sisalduv fütiinhape, mida kunagi peeti vaenlaseks, on hiljuti kuulutatud tõhusaks abivahendiks võitluses vähi vastu.
Soja on ainus loodusliku isoflavooni allikas, mida nimetatakse taimseteks östrogeenideks nende hormoonisarnase toime tõttu. Taimsed östrogeenid esinevad sojas isoflavoonglükosiididena.
Jaapanis jälgiti 17 aasta jooksul 142 875 naist, et selgitada seost rinnavähi esinemisriski ja toidust saadavate taimsete östrogeenide hulga vahel. Leiti, et taimsed östrogeenid – isoflavooni vähendavad rinnavähi rakkude kasvu. Sama on põhjus ka meeste eesnäärmevähi pärssimisel. Isoflavoonid on ka tõhus vahend üleminekuea vaevuste vähendamiseks.
Nii et õigesti valmistatud sojatooted ei tohiks midagi katastrofaalset esile kutsuda. Kui oled allergiline selle suhtes siis muidugi juhtub.

Helle: Mäletan, et nõuka ajal, kui räägiti soja kasulikest omadustest, siis toonitati, et sojatooteid tarbida üle 2 korra nädalas ei ole soovitatav. Ise tarbin sojaIDU pulbrit. Soovitan soojalt kõigile!
Andres: Suhtusin ka aastaid tagasi sojasse suht põlgusega (nagu eestlasele ikka kombeks uute asjade puhul) aga nüüd olen piimatooted täiesti sojatoodete vastu välja vahetanud.
Guidole kostaks : UUS Alguse tooted on tervislikkusest üsna kauged, sest väga paljudes toodetes kasutavad nad seda kõigejõledamat maitsetugevdajat E621, mis mitmetes riikides keelatud ja samuti on neil palju säilitusainetega tooteid. E211 koostoimest c-vitamiiniga on ju siin seal juba räägitud – otsene vähifaktor.
Made – sojaoal ja idul on siiski vahe sees. Sojaidu peetakse seni siiski vägagi väärtuslikuks. Aga idandamise reegleid on, et idu peaks olema 1cm pikkune, mitte palju suurem. Ja soja puhul siis nopidki vaid idusid.

Enn: kui leotada sojauba 16-24 tundi, siis kaob sealt kõik ebatervislik, see on ammu teada fakt.
Trüpsiin kaob ka fermentatsiooni tagajärjel, mitte vaid kääritamisel.
Termiline töötlemine on ka väga hea, samas olen saanud enda aias kasvatatud lillubade (punase ja valge õiega kolmemeetrine suur dekoratiivne uba) süüa ka toorelt ilma mingi probleemita, kuigi teised, kes seda söid, said toidumürgituse. Ma ise kasvatasin seda ja kõike, mida ma ise kasvatan, saan ma süüa probleemivabalt, kui ma panem armastuse sellesse protsessi ja samas on teistele kasulik lugeda toidupalvet, mis tuleb hingest. Siis see puhastab toidu.
Lugege soja tervislikkusest ja tema turvalisusest siit lehelt samuti: http://www.vegetarian.org.uk/factsheets/safetyofsoyafactsheet.pdf

Väike Müü: Ilma lisaaineteta sojajogurti-,juustu-,piima jpm. saad ise valmistades. Tarbin sojatooteid 15 aastat ja see rikastab vägagi minu toidulauda. Kõike kirjutatut ei saa võtta üks ühele ja parem on järgida oma sisetunnet.
Vaata http://www.sojapood.ee/

Kaarel: muide, ka Supergreens pulbris on sojaletsitiin sees (täiteainena).

No comments: