Friday 22 February 2013

Kartuli iluimed


Kartul on olnud eestlaste toidulaual pikka aega, kuid selle rikkaliku vilja iluhooldustes kasutamine pole siinmail veel laialt levinud. 

Kartul on suur vitamiinide ja mineraalide allikas ja selles leidub isegi rohkem C-vitamiini kui mandariinis. Võib tulla üllatusena, et kartulist saadavaid aineid kasutatakse tõhusalt ka ilutoodetes. Kartul nimelt värskendab nahka, aidates naharakkudel uueneda. Ka aitavad kartuli koostisained siluda peeni kortsukesi ja muuta nahka elastsemaks ja tugevamaks, võideldes nii naha enneaegse vananemise vastu. Paljude korea- ja jaapanlannade värske jume saladuseks on just kartuli iluprotseduurides kasutamine.

Kartulist valmistatud mask ahendab poore ja jätab naha pehmeks ja siledaks. Samuti aitab kartul rasust nahka tasakaalustada ja naha läikivust vähendada.

Soovitame järgnevaid segusid teha nii palju, kui korraga vaja läheb, sest kartul võib seistes kiiresti rikneda.

Lihtne kartuli näomask
Keeda üks koorega kartul ja purusta see püreeks. Riivi selle hulka teine toores kartul ja sega nad omavahel. Kanna saadud mask näole. Jäta 15-20 minutiks mõjuma ning loputa leige veega.

Kartulipudru mask
Purusta üks keedetud kartul, sega hulka üks munakollane ja lisa natuke värsket piima.
Sega hoolega kuni moodustub ühtlane püree. Kanna saadud mask näonahale ja jäta 20 minutiks mõjuma. Loputa leige veega.

Kartuli juuksemask
Koori üks toores kartul ja pigista selle mahl marli abil välja. Sega kaks supilusikatäit kartulimahla kahe supilusikatäie aaloe vera geeli ja ühe supilusikatäie meega. Kanna saadud segu juuksejuurtele ja masseeri peanaha sisse. Kata juuksed vannimütsi või rätikuga ja lase maskil kaks tundi mõjuda. Pärast seda pese pead õrnatoimelise šampooniga.
Juuste väljalangemise korral soovitame teha seda maski 2 korda nädalas.

Kartuli-kurgi näopuhastaja
Purusta blenderis veerand koorimata kurki ja sama palju toorest koorimata kartulit. Lisa segule üks teelusikatäis söögisoodat, üks muna ja veerand tassi maitsestamata jogurtit. Sega kõik ained ühtlaseks massiks. Niisuta nägu sooja veega ja kanna saadud segu ringjate masseerivate liigutustega näole. Loputa sooja veega.

Kartul mõjub hästi ka akne all kannatava naha hoolduseks. Piisab kui kartuliviilu aknesele piirkonnale hõõruda ning sealne punetus kaob.

Külmkapist võetud kartuliviile paistes ja valulikele silmadele asetades paistetus alaneb ja silmad rahunevad.

Lisaks kõigele eelnevale aitab kartulist pigistatud mahl edukalt ka pigmendilaike või nahaplekke pleegitada ning teeb seda täiesti looduslikul moel, mis ei ärrita nahka ega ummista poore.



Toiduga gripi vastu


Kuidas gripihooajal oma immuunsust tugevdada. Üks parimaid mooduseid on teha seda toiduga! 

Peedis sisalduv unikaalne kompleks mineraalainetest ja fütokemikaalidest aitab võidelda infektsioonidega, suurendab rakkude võimet omastada hapnikku ja toetab maksa, puhastab verd ning tugevdab immuunsust.

Lehtkapsas on A-, C-, E-, K- B2 ja B3-vitamiin, kaltsium, vähivastase toimega fütokemikaalid jm. Lisaks immuunsuse tugevdamisele aitab lehtkapsas normaliseerida kolestoroolitaset, hoida hormonaalset tasakaalu, parandada haavu ja raua imendumist toidust, kaitseb trombide tekke eest ja on hea nahale.

Greip takistab bakterite, seente, parasiitide ja viiruste kasvu, avaldades soodsat mõju seedetraktile ja maksale. Ta on ideaalne stressiperioodi toit, andes tõhusalt energiat. Vili alandab kolestoroolitaset, leevendab kõhukinnisust ja parandab rasvade ainevahetust.

Edasi loe ajakirjast Mari.