Thursday 17 April 2014

10 olulist toitainet, mida iga naine vajab

Raud on oluline kasvuks ja arenguks. Rauapuudus võib põhjustada väsimust, unetust ja vähest keskendumisvõimet. Raud ladustab kehas hapnikku ja kannab seda organismis laiali. Naised kaotavad igakuiselt menstruatsiooni ajal verd, mistõttu tekib sageli rauakadu, kuna rauda transporditakse verega. Naistele on selle aja jooksul oluline saada piisavalt lisarauda. 
Head rauaallikad on punane liha, brokkoli, oad ja maks.

Foolhape on eriti oluline viljakas eas naistele, ehkki kõik naised saavad sellest kasu. Foolhape soodustab tervet rasedust. Vähene foolhappe sisaldus ema kehas võib põhjustada neuraalkanali defekte, mis viib ajuhalvatuseni. 
Lisaks apteegist saadvale foolhappe preparaatidele leiad foolhapet lehtköögiviljadest ja rohelistest köögiviljadest.

Kaltsium on oluline mineraal, mis hoiab luud ja hambad terved ning tugevad. See aine on kogu elu vältel vajalik. Umbes 35-aastaselt hakkame kaltsiumi kaotama ja seepärast tasub selle taset pidevalt jälgida. Kaltsium on ka teguriks, mis aitab püsida saledana ja vähendada PMS sümptomeid. 
Head kaltsiumiallikad on piim, juust, spinat, lehtkapsas, mandlid ja mustad oad, avokaado ja maks.

D-vitamiin on oluline vitamiin, mida paljud inimesed saavad liialt vähe. Kui soovite teada, kas teie saate seda piisavalt, võite arstil paluda kontrollida oma D-vitamiini taset. Enamik inimesi saab D-vitamiini päikesest, kuid see ei ole alati nii lihtne. Kui teil on mingil põhjusel vaja päikest vältida või kui elate kohas, kus te ei saa seda kuude kaupa piisavalt, siis on hea seda lisaks manustada. 
D-vitamiin on hädavajalik hea meeleolu püsimisele, rindade heaoluks ja kaltsiumi imendumiseks.

Magneesium on kaasatud me kehas paljudesse keemilistesse reaktsioonidesse. See on oluline toitaine närvidele, lihastoonusele ja hoiab luud tugevatena. Samuti aitab see hoiduda osteoporoosist, kuna soodustab kaltsiumi imendumist. Magneesium aitab ära hoida südame-veresoonkonna haiguseid ja reguleerida vererõhku. 
Magneesiumi sisaldavad kõrvitsaseemned, spinat, mustad oad, paltus (hiidlest) ja mandlid.

E-Vitamiin, mida leidub peamiselt õlides, pähklites ja seemnetes, on tugev antioksüdant. Ta võitleb vabade radikaalide, ebastabiilsete hapniku molekulidega, mis moodustuvad normaalse ainevahetuse tulemusena ning kokkupuutel tugeva ultraviolettkiirguse, õhusaaste ja sigaretisuitsuga. E-vitamiin on oluline tugeva immuunsüsteemi jaoks ning silmade ja naha tervisele.
Üle 19-aastastele naised vajavad iga päev 15 milligrammi E-vitamiini, nii et veenduge, et teil oleks suupisteks mandleid või päevalilleseemneid. Lisage neid keedetud täisteratoitudele, salatitele ja hautatud köögiviljadele. Pähklivõiga täisteravõileib on samuti  suurepärane suupiste.

Omega-3-rasvhape on samuti üks oluline toitaine, mida iga naine vajab. Omega 3 aitab vähendada vererõhku, põletikke ja alandada riski paljudeks kroonilisteks haigusteks, sinna hulka kuuluvad nii südamehaigused kui vähk. 
Iga naine vajab päevas 1.1 g nn. head rasva. 
Allikad: looduslik (mitte kasvatatud) lõhe, tuunikala (mitte valge), paltus (hiidlest), heeringas ja sardiin on kõik suurepärased omega-3 rasvhapete allikad.

Kaalium mängib olulist rolli närviimpulsside ülekandumises, normaalses lihaskontraktsioonis ja vedelike tasakaalus. Samuti aitab see edendada terveid ja tugevaid luid ja samuti on see oluline energia tootmiseks. Kaaliumirikkad toidud võivad vähendada kõrge vererõhu, südamehaiguste ja insuldi riski. 
Üle 19-aastastele naistele on vaja iga päev 4700 mg kaaliumi.
Kaaliumi leidub õnneks paljudes toiduainetes. Kõik lihad, eriti punane liha ja kana ning kalad nagu tursk, lõhe, sardiin ja lest on väga suurepärased kaaliumiallikad. Veel on kaaliumi rasvavabas jogurtis, maguskartulis, spinatis ja brokkolis.

Vitamiin C on oluline toitaine säilitamaks tervet immuunsüsteemi. See on võimas antioksüdant, mis aitab ära hoida rakkude kahjustust. Vitamiin C on oluline ka kollageeni tootmisel, mis on oluline sidekoe osa, aidates hoida naha, lihaste ja teiste kudede tervetena. Naised üle 19 vajavad päevas 75 mg C-vitamiini. 
Mõned parimad C-vitamiini allikad: magus punane paprika, apelsinid, kiivid, maasikad, melon.

Kiuained aitavad edendada tavalist roojamist ja vältida muid soolestiku probleeme, sh. sopistisi. Kiurikkad toidud aitavad vähendada riski haigestuda 2. tüüpi diabeeti, südamehaigustesse ja vähki. 19-50 aastased naised vajavad 25 g kiudaineid päevas ja alates 51st eluaastast 21 g päevas. 
Mõned parimad allikad: puu-ja köögiviljad, täisteraleivad ja teravili ning täisteratooteid nagu hirss, quinoa, odra, metsik riis ja nisuhelbed.


Vitamiinid ja mineraalid on vajalikud kõigile, kuid naised peavad olema kindlad, et nad saaksid kindlasti teatud aineid, sest nad läbivad rasedusi, menstruatsiooni ja isegi dieete, mis kahandavad enimvajatud toitainete hulka. On oluline saada vitamiine ja mineraale toidust nii palju kui võimalik. Ärge tuginege üksnes toidulisanditele, saamaks aineid, mida vajad. Toidulisand on vaid kaitsvaks lisaks sellele, mida sa oled toidust juba saanud.


Allikas: http://womanitely.com/important-nutrients-every-woman-needs/10/ ,  väikeste täiendustega

No comments: