Friday 31 January 2014

Abi huuleherpese puhul

Appi, huuleherpes! Mis aitaks?

Allikas: http://toitumistarkus.ee
Herpese ehk ohatise ilmumine on tüütu ja alati ootamatu. Lisaks torkimistundele, sügelusele ja valule näevad tekkinud villid veel ka ebaesteetilised välja. Samas võib kehas pesitseva herpese viiruse aktiveerumine anda meile punase lipuna märku ka immuunsuse nõrgenemisest ning kontrolli alt väljunud stressist.

Ilmuva huuleherpese taltsutamiseks:
  • Kvaliteetne C-vitamiini lisand koos flavonoididega lühendab villide eluiga ja tekkimise aega
  • Immuunsusmineraal tsink aitab herpest maha suruda.
  • Tarvita asendamatu aminohappe lüsiini rikkaid toite: kalkunit, kana, probiootilisi jogurteid, mune, juustu. Lüsiin hoolitseb antikehade ja ensüümide tootmise ning herpeseviirusega võitlemise eest. Imeliselt toimib ka L-lüsiini kreem, kuid Eestis apteegid seda kahjuks ei paku.
  • Vitamiini B12 madal tase võib tingida herpese väljalöömise. Inglismaal tehtud uuringkinnitas, et viiruse all kannatajatel on reeglina madal B12 tase, seega oleks mõtekas turgutada end hästiimenduva B-vitamiini kompleksiga
  • Aminohape arginiin toidab herpest, kuna aitab viirusel replikeeruda. Väldi viiruseaktiivsusperioodil arginiini rikkaid toite (sojatooted, mereannid, kõrvitsa- ja seesamiseemned, maapähklid, valge jahu, riis, želatiin).
  • Kofeiin stimuleerib herpese viiruse väljalöömist. Kui viirus juba veres, hoidu kohviga liialdamast 
  • Hoidu maiustustest ja suhkrurikastest toitudest, mis immuunsust veelgi alla kisuvad. Erilise hoolega väldi aspartaami, sukraloosi ja teisi sünteetilisi magusaineid sisaldavaid tooteid (nätse, karastusjooke, mahlu jms.)
  • Punases veinis olev resveratrool pärsib viiruse aktiivsust, esveratrooli võiks tarvitada ka lisandi kujul
  • Turguta immuunsüsteemi punase päevakübara tinktuuri ja Kanada koldjuure (Hydrastis canadensis) ekstraktiga
  • Tarvita immuunsust tõstvaid probiootilisi toite (hapendatud kapsast, kurki, aedvilju) ja kõrge efektiivsusega (vähemalt 1 miljard inimespetsiifilist piimhappebakterit annuse kohta) lisandit.
  • mesi, mis ravib herpest paremini kui ravimid. 2004. a avaldatud uurimuses selgus, et paikselt pealekantuna toimis mesi efektiivsemalt kui herpese ravim Zovirax (toimeaine atsikloviir), seda nii labiaalse (suu-huule) kui genitaalherpese haiguskollete puhul.
  • Villidele kantuna ei tekitanud mesi mingeid kõrvalnähte, samal ajal kui ravim tekitas osadel katsealustel sügelust.
  • kampripiiritus, millega võid ville määrida mitu korda päevas
  • greipfruudi seemne ekstrakt, mida võib segada aaloe mahla või oliivõliga. Pane villile ja hoolitse selle eest, et ümbritsevat nahka mitte söövitada
  • teepuuõli, aga hoidu õli alla neelamast – seespidiselt tarvitatuna on teepuuõli toksiline
  • vesinikülihapendi lahus, mida võib vatitikuga mitu korda päevas villidele kanda
  • õunaäädikas, mida tuleks korduvalt villidele tupsutada. Ettevaatust! Kutsub esile kõrvetustunnet!
  • Küüslauguõli, mida võib teha ka ise (küüslauku nt. oliivõli sisse purustades)
http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/11/2/93.pdfhttp://health.cvs.com/GetContent.aspx?token=f75979d3-9c7c-4b16-af56-e122a3f19e3&chunkiid=21570http://alkeemia.ee/artiklid/Loodusravi-herpese-leevendamiseks/l-24/c-1299/


Ligikauda neljandikul juhtudest seostatakse herpese ilmnemist aga hoopis kõrge UV kiirgusega. Nii üllatab herpes kutsumata külalisena sageli just mäesuusatajaid ja soojale maale puhkusereisile saabunuid. Ohatise kordumist võivad esile kutsuda nii palavikuga kulgevad haigused, traumad, kirurgilised protseduurid kui külmetamine. Herpese vallandumise võib esile kutsuda ka hambaarsti juures tehtav tuimestav süst.
Herpese villikeste ilmumisel tuleks vältida suudlemist, sest viirus võib kergelt edasikanduda ka pahaaimamatule partnerile.
Ravimitega võib herpese küll taas kontrolli alla saada, kuid pühendunud loodusravi eelistajatel tasuks kindlasti proovida ka alternatiivseid võimalusi.
Järgnevalt olgu ära toodud mõned looduslikumat tüüpi soovitused pidevalt
Villide määrimiseks sobib:
NB! Peale herpese alistamist tuleks kindlasti välja vahetada hambahari!
 Allikad:

Saturday 11 January 2014

Tunnustatud südamekirurg räägib südamehaiguste tõelistest põhjustest

“Kaua levinud toidusoovitused on kaasa toonud ülekaalulisuse ja suhkruhaiguse epideemia, mille tagajärjed jätavad täielikult varju kõik inimkonna ajaloos esinenud katkud, kui võtta arvesse suremust, inimestele põhjustatud kannatusi ja ränka mõju majandusele,” vahendab ülemaailmselt tunnustatud doktor Dwight Lundelli sõnu portaal Alkeemia.


Meie, arstid, omandame oma väljaõppe, teadmiste ja autoriteedi tõttu sageli üpris suure ego, mis teeb eksimuste tunnistamise vahel raskeks. Kuid siin see on. Ma tunnistan ausalt, et olen eksinud. Olen 25-aastase tööstaažiga südamekirurg, kes on läbi viinud üle 5000 südameoperatsiooni, aga täna kavatsen ma meditsiini ja teadusega seotud faktid õigesti paika panna.
Õppisin mitu aastat koos teiste silmapaistvate arstidega, keda nimetati arvamuskujundajateks. Meid igast küljest ümber piiranud teadusliku kirjanduse ja paljudel haridusseminaridel käimise alusel kuulutasime me, arvamuskujundajad, et südamehaiguste põhjuseks on lihtsalt kõrgendatud kolesteroolitase veres.

Ainus vastuvõetav ravikuur oli kolesterooli langetavate ravimite retseptide kirjutamine ja rasvavaese dieedi määramine. See viimane pidi meie väitel langetama kolesterooli ja südamehaiguste esinemise ohtu. Nendest soovitustest kõrvale kaldumine oli võrdne pühaduseteotusega ja võis kaasa tuua ka süüdistuse väärravis.


See ei aita!
Neid soovitusi ei ole enam võimalik teaduslikel ega moraalsetel alustel kaitsta. Paar aastat tagasi tehtud avastus, et südamehaiguste tekkimise põhjuseks on veresoonte põletik, sunnib arste aeglaselt muutma oma paradigmat südamehaiguste ja teiste krooniliste haiguste ravi kohta.
Hoolimata tõsiasjast, et veerand USA rahvastikust tarbib kalleid kolesterooli langetavaid ravimeid ja me oleme ka vähendanud rasvasisaldust oma söögis, sureb käesoleval aastal südamehaigustesse rohkem ameeriklasi kui kunagi varem.
Ameerika Südameassotsiatsiooni (AHA) statistika põhjal kannatab praegu südamehaiguste käes 75 miljonit ameeriklast, 20 miljonil inimesel on suhkrutõbi ja 57 miljonil osaliselt diagnoositud suhkrutõbi. Need haigused mõjutavad igal aastal üha rohkem ka noori inimesi.
Lihtsalt öeldes ei ole kolesteroolil võimalik ilma põletikuta veresoonte seintele koguneda ning seeläbi südamehaigusi ja insulte põhjustada. Ilma põletikuta liigub kolesterool kehas vabalt ringi, just nagu loodus ette on näinud. Põletik on see, mis põhjustab kolesterooli kuhjumise.

Põletik ise ei ole keeruline haigus – tegu on lihtsalt keha loomuliku kaitsetegevusega sissetungija vastu, milleks võib osutuda mõni bakter, mürk või viirus. Põletiku tsükkel on täiuslik viis keha kaitsmiseks bakteritest ja viirustest sissetungijate eest. Kui me aga muudame pidevalt oma keha haavatavaks selliste mürkide või toitudega, mida inimkeha pole loodud korralikult läbi töötlema, tekib seeläbi krooniline põletik. Krooniline põletik on kahjulik, samas kui akuutne põletik on kehale kasulik.
Milline selgelt mõtlev inimene küll tarbiks korduvalt selliseid toite või muid ained, mis teadaolevalt kehale kahjulikult mõjuvad? Näitena võib tuua küll suitsetajad, aga nemad tegid selle otsuse vähemalt teadlikult.
Kõik teised on lihtsalt järginud soovituslikku üldlevinud toiduplaani, mis eelistab madala rasvasisaldusega toite ning palju polüküllastamata rasvhappeid ja süsivesikuid, ise teadmata, et põhjustame seeläbi oma veresoontele pidevalt vigastusi. Need pidevad vigastused põhjustavadki kroonilise põletiku, mis viib südamehaiguste, insuldi, suhkrutõve ja ülekaalulisuseni.

Las ma kordan seda: meie veresoonte vigastuste ja põletike põhjus on madala rasvasisaldusega toidukava, mida peavoolu meditsiin on juba aastakümneid soovitanud.

Mis on siis kroonilise põletiku peamised tekitajad? Lihtsalt öeldes on selleks rafineeritud lihtsüsivesikute üleküllus (suhkur, jahu ja kõik neist tehtud tooted) ja liigne omega-6 taimeõli tarbimine, mille hulka kuuluvad soja-, maisi ja päevalilleõli ning mida leidub paljudes rafineeritud toitudes.
Kujutlege hetkeks jäikade harjastega pintslit korduvalt oma pehme naha vastu hõõrumas, kuni nahk hakkab punetama ja peaaegu verele läheb. Sa jätkad seda igapäevaselt mitu korda päevas viis aastat järjest. Kui suudad selle valuliku hõõrumise välja kannatada, jääb ikkagi alles veritsev, ülespaistetanud ja nakatunud ala, mis iga järgneva vigastusega üha hullemaks muutuks. See on hea näide, millega võrrelda sinu kehas praegu toimuda võivat põletikuprotsessi.
Hoolimata sellest, kas põletikuprotsess toimub seesmiselt või väliselt, on tulemus sama. Olen lähedalt näinud tuhandete veresoonte sisemust. Haige veresoon näeb välja nii, nagu keegi oleks võtnud pintsli ja sellega korduvalt veresoone seina vastu hõõrunud. Meie söödav toit tekitab me kehas iga päev väikesi vigastusi, millest saavad omakorda suuremad vigastused, mistõttu keha reageeribki sellele pidevalt ja olukorrale kohaselt põletiku esilekutsumisega.

Kuni meie naudime magusa saiakese maitset, reageerib me keha sellele ärevalt, nagu oleks meie organismi saabunud sissetungija ja seal sõja kuulutanud. Toidud, mis on täis suhkrut ja lihtsüsivesikud või töödeldud pikema säilivuse nimel omega-6 õlidega, on Ameerika toidulaudadel olnud ligi kuuskümmend aastat. Need toidud ongi meid kõiki aeglaselt mürgitanud.

Kuidas võib ühe magusa saiakese söömine põhjustada põletikulaviini, mis su haigeks teeb?
Kujutle, et ajad kogemata klaviatuuri peale siirupit. Nii saadki ettekujutuse sellest, mis raku sees toimub. Kui sööme lihtsüsivesikuid nagu suhkur, tõuseb ka meie veresuhkur kiiresti. Selle vastuseks eritab pankreas insuliini, mille peamine eesmärk on juhtida suhkur rakkudesse, kus see säilib hiljem energiana kasutamiseks. Kui rakk on täis ja glükoosi juurde ei vaja, siis lükkab see suhkru tagasi, et üleliigne suhkur rakku ei ummistaks.
Kui täitunud rakud glükoosi tagasi lükkavad, tõuseb veresuhkru tase ja seega eritub ka rohkem insuliini, mis muudab liigse glükoosi rasvaks.
Kuidas on see kõik põletikuga seotud? Veresuhkru tase püsib alati väga kitsas vahemikus. Üleliigsed suhkrumolekulid kinnituvad eri proteiinidele, mis omakorda vigastavad veresoone seina. See korduv veresoone seina vigastamine ongi põletiku tekkepõhjuseks. Kui sa oma veresuhkru taset iga päev mitu korda järsult tõstad, siis on see sama hea kui oma õrnade veresoonte sisekülgede hõõrumine liivapaberiga.
Kuigi inimesed selle toimumist ise näha ei saa, võite kindlad olla, et see on nii. Ma nägin seda rohkem kui 5000 patsiendi puhul, keda 25 aasta jooksul ravisin ja kellel kõigil oli üks ühine joon – veresoonte põletik.

Räägime taas sellest magusast saiakesest. See süütu välimusega maius ei sisalda mitte ainult eri suhkruid, vaid on ka küpsetatud ühes paljudest omega-6 rasvhappeid sisaldavatest õlidest (näiteks sojaõlis). Kartulikrõpsud ja friikartulid kastetakse samuti sojaõlisse ning töödeldud toiduaineid valmistatakse pikema säilivusaja nimel omega-6 õlide abil. Kuigi omega-6 on vajalik ühend, sest seda leidub kõikide rakkude membraanis ning see kontrollib raku sisse jõudvaid ja sealt väljuvaid aineid, peab omega-6 olema õiges tasakaalus omega-3 ühenditega.
Kui tasakaal kõigub liigse omega-6 ühendite tarbimise tõttu, toodab rakumembraan kemikaale nimega tsütokiinid, mis otseselt põhjustavadki põletikku.
Tänapäeval Ameerikas enimlevinud toidud on nende kahe rasvhappe tasakaalu tugevalt paigast löönud. Selle tasakaalutuse suhe võib ulatuda 15- kuni 30-kordse ülekaaluni omega-6 kasuks. See tähendab, et põletikku tekitab tohutu hulk tsütokiine. Tänapäeva toidulauda arvestades oleks optimaalne ja tervislik suhe 3 : 1.

Asja teeb hullemaks ka see, et nende toitude söömise tõttu omandatud lisakaal tekitab üleküllastunud rasvarakke, mis eritavad suurel hulgal põletikku edendavaid kemikaale, mis aga ainult süvendavad kõrge veresuhkru põhjustatud vigastusi. Magusa saiakesega alanud protsess muutub aja jooksul nõiaringiks, põhjustades südamehaigusi, kõrget vererõhku, suhkrutõbe ja lõpuks ka Alzheimeri tõbe, kui põletikuprotsess kulgeb pidurdamatult.
Pole võimalik pääseda tõsiasja eest, et mida rohkem me sööme töödeldud toite, seda enam me iga päev põletiku teket esile kutsume. Inimkeha ei suuda läbi töödelda – ja see polnud ka loodud tarbima – suhkruid täis topitud ja omega-6 õlides valmistatud toite.

Põletiku vaigistamiseks on vaid üks moodus: toitude viimine nende loomulikule kujule. Lihaste kasvatamiseks tuleb süüa rohkem proteiinirikkaid toite. Vali söögiks liitsüsivesikuid nagu neid värvilistes puu- ja juurviljades leidub. Vähenda põletikku tekitavate omega-6 rasvhapete (maisi- ja sojaõli ning neist valmistatud toidud) tarbimine või lõpeta see täielikult.
Üks supilusikatäis maisiõli sisaldab 7280 mg ja üks lusikas sojaõli 6940 mg omega-6 happeid. Kasuta nende asemel oliiviõli või võid, mis on saadud rohusöödal kasvanud lehmadest.
Loomsed rasvad sisaldavad vähem kui 20% omega-6 õlisid ja põhjustavad palju väiksema tõenäosusega põletikku kui väidetavalt tervislikud “polüküllastamata”-silti kandvad õlid. Unusta kogu see teaduslik jutt, mis sulle aastakümneid pähe on taotud. Väitel, et südamehaigusi põhjustavad ainult küllastunud rasvad, pole teaduslikku kinnitust. Ka väitel, et küllastunud rasvad tõstavad veres kolesterooli taset, on tegelikult nõrk alus. Kuna me teame nüüd, et kolesterool südamehaigusi ei põhjusta, on mure küllastunud rasvade pärast tänapäeval seda enam absurdsem.
Kolesterooliteooria viis rasvavabade ja vähese rasvasisaldusega toitude soovitamiseni, mis omakorda panidki aluse praegu põletikuepideemiat põhjustavate toitude tekkele. Üldlevinud meditsiin tegi kohutava vea, kui soovitas inimestel vältida küllastunud rasvadega tooteid ja tarbida kõrge omega-6 sisaldusega rasvu. Nüüd on meil käes veresoontepõletiku epideemia, mis viib südamehaiguste ja teiste “vaiksete tapjateni”.

Seega võid pigem otsustada töötlemata toitude kasuks, mida valmistas su vanaema, mitte nende toitude kasuks, mida su ema toidupoest töödeldud toitude vahekäigust ostukärule ladus. Põletikku tekitavate toitude kasutamise lõpetamisega ja vajalike toitainete saamisega värskest töötlemata toidust võid sa parandada aastate jooksul üldlevinud toiduvaliku tarbimisest tekkinud kahjustused oma veresoontes ja kogu kehas.


Allikas: Alkeemia

Algallikas: Prevent Disease

7 enimkasutatavat ravimit ja nende asendajad loodusest

Pöörates tähelepanu oma dieedile ning lisades sinna looduslikke ravimeid, on võimalik ajapikku farmaatsiatööstuse toodangust sõltumatuks saada.

1. Hüdrokodoon või atsetaminofeen – valuvaigistid
Üle maailma kõige tihedamini väljakirjutatud ravimid. Mõned arstid kirjutavad neid välja nagu kommi. Need toimeained on suukaudsetes ravimites ning toimivad narkootiliselt ning analgeetiliselt ehk valuvaigistavalt. Lagundatakse maksas hulgaks erinevateks ainevahetussaadusteks. Nende kõrvalnähtudena on nimetatud hingamisraskusi, südame rütmihäireid ja maksakahjustusi.
Looduslikud toidud, mil võib olla valuvaigistav toime: ingver, kurkum, aia- ja metsamarjad, Cayenne’i pipar, seller ja selleriseemned, kirsid, tumerohelised köögiviljad, Kreeka pähklid.

2. Statiinid – kolestrooli alandavates ravimites
Statiinid moodustavad umbes 15% väljakirjutatud ravimitest, kuigi puudub piisav teaduslik tõestus teooriale, et LDL-kolesterooli alandamine vähendab südamehaiguste riski. Samas on avaldatud uurimus, kus on statiine seostatud 48% suurema II tüübi diabeedi esinemisega ning avaldatud arvamust, et need võivad olla ka vähki tekitava toimega. Statiinide kõrvalnähtudena on nimetatud patoloogilist lihaskoe vähenemist, neerupuudulikkust, diabeeti, vähki, südame-veresoonkonna haigusi, suguhormoonide talitluse häiret ja surma.
Looduslikud toidud, millel võib olla kolesterooli alandav toime: pähklid, spinat, õunad, kurkum, jõhvikad, tomatid, roheline tee, rasvane kala, oad, lutsern, paprika, küüslauk, lambalääts, lagritsajuur, viirpuumarjad.

3. Lisinopriil ja amlodipiini – vererõhu langetamiseks
Neid toimeaineid sisaldavaid ravimeid kasutatakse kõrgvererõhktõve, südamepuudulikkuse ja stenokardia ehk rinnaangiini raviks ning südameinfarkti ennetamiseks. See toimib kaltsiumi ainevahetuse mõjutamise kaudu südamelihases. Kõrvalnähtudena on nimetatud vähki, verepildi muutusi, günekomastiat ehk rinnakoe arenemist meestel, impotentsust, depressiooni, tahhükardiat, igemete suurenemist, maksapõletikku, vere kõrgenenud glükoositaset ja hepatiiti.
Looduslikud toidud, millel võib olla vererõhku langetav toime: kõik C-vitamiini rikkad toidud (tšillipiprad, guaavid, paprika, tüümian, petersell, tumerohelised lehtköögiviljad, brokoli), magneesiumirikkad toidud (šokolaad, rohelised lehtköögiviljad, parapähklid, mandlid, india pähklid, kõrvitsaseemned, seedriseemned) ja kaaliumirikkad toidud (seened, banaanid, rohelised lehtköögiviljad, maguskartulid, apelsinid ja datlid). Samuti on väga head vererõhu alandajad kookospiim ja kookosrasv.

4. Levotüroksiin – kilpnäärme alatalitluse raviks
See on kilpnäärmehormooni türoksiini sünteetiline vorm. Sarnane ravim dekstrotüroksiin oli varem kasutusel kõrgenenud vererõhu ravimina, kuid võeti kasutuselt ära kõrvalnähtude tõttu. See toimib tavapäraselt esineva türoksiini asendamise kaudu, mis põhimõtteliselt peatab täielikult normaalse hormooniproduktsiooni kilpnäärmes. Pikaajaline türeotropiini ehk kilpnääret stimuleeriva hormooni allasurumine põhjustab kardioloogilisi kõrvalnähtusid ning osteoporoosi. Võib põhjustada ka vere glükoositaseme tõusu, südamepuudulikkust, koomat ning neerupealiste funktsiooni häiret. Sünteetilise türoksiini tarbimine mõjutab joodi ainevahetust kogu kehas.
Looduslikud toidud, mis võivad normaliseerida kilpnäärme tööd: kõik looduslikult joodi sisaldavad toidud nagu merevetikad, redised, petersell, kala, meretoidud, munad, banaanid, jõhvikad, Himaalaja kristallsool. Samuti mõjutab kilpnäärmehormoonide tööd vase, raua, seleeniumi ja tsingi hulk kehas ning piisav kehaline koormus.

5. Omeprasool, esomeprasool – antatsiidne ehk maohappesust vähendav ravim
Kasutatakse reflukshaiguse ja mao ning kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. See vähendab maohappe tootmist ning imendudes peensooles, häirib normaalset seedimist. Kõrvalnähtudena on nimetatud südame rütmihäireid, maohaavandeid, kõrgenenud vererõhku, günekomastiat, ärritunud soole sündroomi, keele limaskesta atroofiat, maksakahjustust, lihasnõrkust, silmapõletikku, tihenenud urineerimistarvidust, munandite valu ning aneemiat.
Looduslikud toidud, millel võib olla maohappesust normaliseeriv toime: greibid, probiootikumid, brokoli idud, manuka mesi, mastiha puu vaik, hariliku altee tõmmis, aaloe vera mahl, sooda.

6. Asitromütsiin ja amoksilliin – laia toimespektriga antibiootikumid
Asitromütsiin on üks maailma paremini müüdud antibiootikume, see on tuletatud teisest laialt levinud antibiootikumist erütromütsiinist. Amoksilliin on tavaliselt esimene eelistus lastele väljakirjutatavatest antibiootikumidest. Need härivad bakterite rakukesta loomist, kuid teevad seda nii kahjulike kui ka kasulike bakterite puhul ning selle kaudu häirib normaalset seedimist. Kõrvalnähtudena on nimetatud maksapõletikku, soolestiku sisepinna põletikku ja hävimist, kasulike bakterite hävimist soolestikus, jämesoole põletikku, allergilisi reaktsioone, ülekaalulisust ja resistentsust antibiootikumidele.
Looduslikud antibiootikumid: päike (D-vitamiin), küüslauk, kookosõli, kurkum, nikotiinamiid ehk vitamiin B3 rikkad toidud nagu lõhe, sardiinid ja pähklid, manuka mesi, oliivilehe ekstrakt, roheline tee, pau D’arco tee, roosivesi, mürr, viinamarjaseemneekstrakt, puneõli ja probiootikumid.

7. Metformiin – II tüübi diabeedi ravim
See on II tüübi diabeedi ravis eelistatud ravim. Maksa glükoosiproduktsiooni allasurumise kaudu muudab see insuliini ainevahetust, mis omakorda mõjutab glükoosi ja rasvade ainevahetust terves kehas. Kõrvalnähtudena toob kaasa piimhappe kuhjumise kehas, maksa- ja neerufunktsiooni häirumise, häirib hormonaalset tasakaalu ning vitamiin B12 imendumist kehas. Võib põhjustada põievähki ja südamepuudulikkust. Diabeediravimite olulisim kõrvaltoime on see, et nad mõjutavad pankrease toimimise kaudu paljude hormoonide ainevahetust kehas, mis toob kaasa uued probleemid, millest ei ole võimalik vabaneda ilma ravimist loobumata.
Looduslikud toidud, mis on abiks II tüübi diabeedi ravis: must tee, päike (D-vitamiin), kurkum, pähklid, rohelised lehtköögiviljad, õunaäädikas, kaneel, punased viinamarjad, brokoli, spinat, rohelised oad ja maasikad. 90% II tüübi diabeedi juhtudest on väga lihtsalt ravitavad, kui vähendada kõrge glükeemilise indeksiga toitude hulka ning suurendada kehalist koormust.

 Lühendatult saidilt telegram.ee, artikli koostamiseks on kasutatud allikaid: One Radio NetworkGuardianMercola