Tuesday 12 April 2016

Ettevaatust: neid toite ja ravimeid ei tohiks koos tarbida

Algallikas: news.com.au, siin on asjast kokkuvõte Pm Tervis kaudu:
«Teatud toidud sisaldavad kemikaale, mis mõjutavad keha ainevahetust. See, et need on looduslikud, ei tähenda veel, et need kehale ei mõju. On väga oluline, et patsiendid saaksid oma arstiga rääkida kõigest, mida suhu pistavad, ükskõik, kas tegemist on taimede, toidu, jookide või toidulisanditega, sest kõik see võib ravimitega reageerida,» rääkis dr Ross Walker. Näiteks ei sobi järgmised toidud sugugi kõigi ravimitega.
Greip
Ei sobi kolesterooli langetavate ravimitega.Greip blokeerib olulise maksaensüümi, mis mõjutab mõnede ravimite imendumist. Seetõttu võib  verre sattuda tavalisest rohkem ravimit, mis põhjustab kõrvalmõjusid, näiteks erinevaid valusid.
Piim
Ei sobi teatud antibiootikumidega või luuhõrenemist takistavate ravimitega. Piimas olev kaltsium takistab nende ravimite imendumist soolestikus, mistõttu peaks näiteks tetratsükliini, tsiprofloksatiini ja alendronaati võttes vältima ka teisi piimatooteid.  
Banaanid
Kuna neis on väga palju kaaliumit, võib see mõjutada vererõhku langetavate ravimite toimet. Kaaliumit leidub ka näiteks apelsinides ja lehtsalatis. Liiga suures koguses võib kaalium põhjustada südame rütmihäireid ja puperdamist. Täielikult ei ole banaanidest siiski tarvis loobuda, sest ohtlikku kogust banaane süüa on üsna raske. Seetõttu soovitab dr Walker arstilt küsida, kui palju banaane on kasulik süüa, eriti siis, kui probleeme on ka neerudega.
Lagrits
Ei sobi südameravimitega. Kui banaanid tõstavad veres kaaliumi taset, siis lagrits jällegi alandab seda. Näiteks võib lagritsa tarbimine ohtlikuks muutuda siis, kui tarbid digoksiini, sest see võib põhjustada südamerütmi häireid ja viia isegi südameinfarktini.
Lagritsaekstrakt võib aga reageerida ka paljude teiste ravimitega, nagu näiteks insuliin, osa antidepressante, beebipillid ja verd vedeldavad ravimid.
Lehtkapsas ja teised salatiks kasutatavad lehttaimed
Ei sobi verd vedeldavate või südame rütmihäirete vastu aitavate ravimitega. Väga tugevalt reageerib roheliste lehttaimedega näiteks trombite teket vältiv Warfarini-nimeline ravim. «Lehtkapsas on palju vitamiini K1, kuid Warfarin toimib just tänu K1-vitamiini blokeerimisele. Seetõttu võivad need köögiviljad vähendada ravimi toimet,» selgitab dr Walker. Ta lisas, et uuemad ravimid, nagu näiteks aspiriini sisaldavad tooted, ei reageeri roheliste köögiviljadega.
Kohv
Ei sobi astma puhul, sest kohv võib põhjustada südame puperdamist, närvilisust ja ärevust. 
Kohv suurendab raseduse katkemise ohtu. Ameerika Ühendriikide terviseameti ja Ohio hiljutine uuring näitas, et kui partnerid tarbisid paaril nädalal enne lapse eostamist rohkem kui kaks tassi kohvi, suurenes raseduse katkemise oht 75 %. 
Uuring näitas ühtlasi, et multivitamiinid vähendavad raseduse katkemise ohtu üle poole – 55 %. Kui jätkata vitamiinide võtmist ka raseduse alguses, siis väheneb selle katkemise oht tervelt 79 %.
Alkohol
Paljude ravimite infolehel on kirjas, et neid võttes ei tohiks alkoholi tarbida, kuna see mõnuaine koormab maksa. Maks aitab kehast välja viia mürked ja jääkaineid.