Wednesday 16 November 2016

Alkoholi pikaajalise tarvitamise laastav mõju tervisele on hästi teada. Maksakahjustused, maohaavad, kasvajad ja depressioon kimbutavad kõiki alkohoolikuid. Palju vähem teavad füsioloogid sellest, mis toimub alkoholiga sõprust alustava inimese kehas.

Mehhiko Riikliku Polütehnilises Instituudi õppejõud Adela Rendón pani tähele, et esmaspäeviti tulid tudengid seminaridesse väsinuna ja haiglasena ning nende tähelepanu hajus kergesti. Üliõpilased väitsid, et nad joovad vähe. Rendón soovitas neil ennast rohkem jälgida. Sellest koorus välja Hispaania ning Mehhiko ülikoolide vaheline uurimisprojekt, kus analüüsiti noorte inimeste alkoholitarbimisega seotud oksüdatiivseid kahjustusi.
Need tekivad kõikidel elusolenditel hapnikku sisaldavas keskkonnas. Hapniku reaktsioonivõimelised vormid lõhuvad rakke ning see soodustab eri haiguste tekkimist.

Uuringus osalesid vabatahtlikud üliõpilased vanuses 18-23 aastat, kes olid harjunud koolinädala lõpus enda hinnangul mõõdukalt jooma. Kõik osalejad hinnati arstliku ülevaatuse põhjal terveks. 
- Katsealused tarvitasid nädalavahetusel keskmiselt ligi 120 grammi puhast alkoholi, mis vastab ligikaudu pooleteisele pudelile veinile. 
-   Kontrollrühmas olid täiskarsklastest tudengid.

Kõikidel vabatahtlikel mõõdeti alkoholi lagundava ensüümi aktiivsust ja hinnati, kui palju tekkis rakumembraane kahjustavaid ühendeid.
Tulemused olid üllatavad. Võis ju eeldada, et ka mõõdukas napsitamine pole päris ohutu, sest alkoholi tarvitamisel tekib üsna palju rakule kahjulikke vabu radikaale. Ent neil, kes nädalavahetusel alkoholiga lõõgastusid, oli kahjustusi ligi kaks korda rohkem kui karsklastel. 

Rendónil tekkis huvi, kas kahjustused võivad tekkida ka DNA-molekulis ja ta otsustas hinnata, kui korralikult on valgete vereliblede pärilikkusaine kokku pakitud. Nädalavahetuse napsitajatest esines pisikesi kahjustusi 44 protsendil, karsklastest aga ainult 8 protsendil.
Pakkimisvead olid üsna väikesed, kuid uurija sõnul on see ootuspärane, sest vabatahtlike hulgas polnud ühtegi alkoholisõltlast. Kuidas täpselt alkohol meie DNAd mõjutab, pole veel teada.

Rendóni kinnitusel peaksid kõik nädalavahetusel veini või õllega lõõgastujad arvestama, et pikema aja jooksul hakkab ka mõõdukas alkoholitarbimine keha mõjutama ja kulutama.

Uurimus ilmus ajakirjas Alcohol.