Thursday 28 June 2012

Silmade toit:)

Nägemist parandavad toiduained

1. A VITAMIIN: kabatśokk, porgand, maguskartul, papaya, kõrvits


2. C VITAMIIN: tśillipipar, brokoli, tsitruselised, marjad, gujaav

3. LUTEIIN ja ZEAKSANTIIN: rohelised lehtviljad, atriśokk, avokaado, tomat, muna

SELGITUSEKS

   Luteiin 
1. vetikatest ja kõrvenõgestest saadav kollane isopreenvärvaine
2. ksantofüll - pms. taimede lehtedes, õites ja viljades leiduv kollane pigment, hapnikku sisaldav karotinoid; tekib plastiidides koos mitme teise pigmendiga. Ksantofülli on looduses nii vabalt kui ka estrite koostises; ta moodustub karotiini oksüdeerumisel.
Ksantofülli sisaldab lisaks taimedele näiteks veel munakollane.
   Ksantofüllid kollased, oranźid, punased ja harva violetsed pigmendid, mis on varustatud OH-rühmaga. Neid on mitmeid, enam levinud on järgmised - astaksantiin, luteiin, zeaksantiin, violaksantiin, neoksantiin, alloksantiin ja ehinenoon. ... 
Paljud karotinoidid tugevdavad immuunvastust, tõkestavad mutageneesi, vähendavad tuumakahjustusi ja kaitsevad rakke ning kudesid mitmesuguste kasvajate eest (vt. Tabel 1.).    Zeaksantiin esineb rakkude membraanides ja suurendab nende jäikust ja mehhaanilist tugevust

4. OMEGA-3 RASVHAPPED ja ASTAKSANTIIN: lõhe, tuunikala, koorikloomad (karbid)
Astaksantiin - karotenoidpigment, leidub koorikloomades.

4a. Catechin: roheline tee
Catechin EGCG on tugev antioksüdant ja hiljutised inimese uuringud näitavad, et rohelise tee ekstraktid võivad aidata vähendada kaalu, peamiselt keharasva arvelt, suurendades pärast sööki kalorite põletadmist (söömisjärgse termogeneesi) ja rasvade oksüdatsiooni. Uuringud näitavad, et roheline tee võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste, neerukivide, vähi riski, samas parandada luude tihedust ja kognitiivset funktsiooni. 
Mõned allikad soovitavad ka radioaktiivse kiirguse puhul.
Samuti väidetakse, et catechin pärsib alllergiat ja takistab hammaste lagunemist.
Korea pulbrina Green Tea Organic Matcha 10.5Oz (300g)
4b. Väävel: küüslauk
Küüslaugus leidub 0,3% väävlit sisaldavat lõhnata ainet alliini, mis mugula peenestamisel laguneb ensüümide toimel kiiresti spetsiifilise lõhnaga allitsiiniks, väga tugeva bakteritsiidse toimega lenduvaks antibiootikumiks.
Seetõttu tuleb purustatud küüslauk võimalikult kiiresti ära tarvitada.

Peale selle sisaldab küüslauk valku ja enamikku mineraalaineid - eriti räni, seleeni, joodi ja germaaniumi. 
Seleen ja germaanium aitavad tõsta südamelihaste jõudlust ning on toeks vähiravil. 
Allitsiin ja mikroelemendid tugevdavad organismi kaitsevõimet ja mõjuvad hästi hormonaalsüsteemile. Allitsiinil on veel üks hea omadus: ta kiirendab vitamiinide omastamist toidust. Seepärast tulebki vitamiinirikaste salatite valmistamisel lisada küüslauku. 
Uusimad uurimused on näidanud, et allitsiin ja mõned tema laguproduktid võivad pidurdada vähkkasvaja arengut.
Küüslauk on rikas suhkrute poolest ning sisaldab C-, D- ja B-grupi vitamiine.
Organism omastab küüslaugu kiiresti ning selle toime püsib kehas kaua. Profülaktikaks peaks iga päev sööma üks kuni kolm küüslauguküünt.
Paljudele ei meeldi küüslaugu lõhn. Seda saab eemaldada, kui pärast küüslaugu söömist juua leiget piima, närida petersellilehti, tilli või kohviube või süüa peale üks sidruniviil.
Raviks on kõige parem kasutada küüslauku toorelt. Mõne inimese magu aga ei kannata värsket küüslauku. Siis saab seda tarvitada kergelt kuumutatult (ravimõju säilib, välja arvatud antibiootiline toime).
Loe küüslaugust veel: Terviseleht 1Terviseleht 2BioneerKokaraamatWikipedia


No comments: