Wednesday 1 May 2013

HIINA RAHVAMEDITSIINI IME

Ammuta elujõudu aastasadade pikkusest kogemusest

Hiina kedristõlvikut (Cordyceps sinensis) on teadaolevalt kasutatud Hiinas ja teistes Aasia piirkondades juba üle 1500 aasta energia taastaja ja elukvaliteedi parandajana. Hiinlased ütlevad seda ebatavalist seent iseloomustades, et ta on "talvel uss, suvel rohi".

Ülemaailmse tähelepanu saavutas see seen aga 1993. aastal, kui Hiina sportlased purustasid üheksa kesk- ja pikamaajooksude rekordit Stuttgarti maailmameistrivõistlustel Saksamaal.

Pärast seda sai Cordyceps sinensis sünonüümiks tulemuslikkuse tõstmisel ja üheks enim müüdud toidulisandiks tegevsportlaste seas. Algselt küll vaid eliitsportlaste poolt omaks võetud, on Cordycepsi avastanud ka aktiivsed inimesed erinevatelt elualadelt, kes soovivad suurendada mitte ainult vastupidavust, vaid ka energiat ja elujõudu.

Kedristõlvikute perekond kuulub tungalteraliste sugukonda helekottseentelaadsete seltsi kott-seente hõimkonda. Tegu on parasiitorganismiga ja enamik selle perekonna esindajaid kasvab putukavastsetel või tõukudel.

Eestis on leitud 3 liiki: peajas kedristõlvik (C. capitata), harilik kedristõlvik (C. militaris) ja hirvepähkli-kedristõlvik (C. ophioglossoides). Viimane neist kasvab, nagu nimigi ütleb, hirvepähklitel - seentel, mida tuntakse ka nõmmekartuli nime all.
Hiina kedristõlvik kasvab peamiselt Himaalajas 3000-5000 m kõrgusel külmadel niitudel ja enim leitakse teda kasvamas Thitarodes armoricanus (liblikas Hepialidae sugukonnast) röövikutel.


Cordyceps sinensise toidulisandis on kasutatud seene viljakehast saadud ekstrakti, milles leidub rikkalikult aminohappeid, vitamiine, tsinki ja teisi mikroelemente. 

Toidulisand toetab immuunsüsteemi ja ainevahetust, tõstab vastupidavust stressile ja vähendab väsimust, normaliseerib veresuhkru taset ja soodustab kogu veresoonkonna tööd, parandab libiidot.


Uuringud on näidanud, et Cordyceps sinensise kasutamine tõstab ATP taset organismis kuni 30% ning hapnikuomastamine paraneb isegi kuni 40%. ATP ehk adenosiintrifosfaat vastutab raku ainevahetuses energia talletamise ja ülekandmise eest. Sellega ongi seletatav füüsilise vastupidavuse märkimisväärne kasv.

Cordyceps sinensist on peetud ka imepäraseks armuelu parandajaks. Selle tõekspidamise kinnituseks on läbi viidud mitmeid uuringuid, mille jooksul enamik naisi koges libiido tõusu ja paljud said abi menstruaaltsükli häirete korral. Samuti leevendusid või kadusid sootuks ebameeldivad sümptomid menopausi ajal ja järgselt. 
Cordyceps ergutab neerupealsete tööd, mistõttu paraneb hormonaalne tasakaal organismis. Meeste hulgas tehtud kliinilistel uuringutel täheldati nii spermatosoidide elujõulisuse kui ka sperma hulga kasvu.


Kuigi ööpäevaseid tarbitavaid piirkoguseid pole Cordyceps sinensisest valmistatud toodetele seatud, soovitatakse siiski jääda vahemikku 1-3 g ekstrakti päevas. 

Organismi kiiremaks taastumiseks pärast haigusi, stressist tuleneva halva enesetunde parandamiseks, rahutu une korral või pingelisel töö- või õpiperioodil on soovitav läbida kuuajaline kuur.
Vajadusel võib kuuri korrata.


************
Cordyceps Sinensis kapslid pudelis 500 mg x 60 kapslit
  • tugevdab immuunsüsteemi
  • parandab ainevahetust
  • ergutab neerupealseid
  • hea antioksüdant
  • normaliseerib veresuhkru taset
  • suurendab seksuaalsust
  • vähendab väsimust
  • aeglustab vananemist

Mitmeid erineva suunitlusega Corditsepsiga tooteid vahendab ka Fohow, Hiina toidulisandite-tervisetoodete käest-kätte müügi firma. Tooted on valmistatud nanotehnoloogiliselt ja on ekstra kiiretoimelised (s.t. et neid soovitatakse kasutada lühemate paar-kolmenädalaste kuuridena, jätte vahele integreerumispause).
Vahendajaid leiab internetist mitmeid, k.a. meie Roosikodu Stuudio tervisetuba



Allikas: Terviseleht nr. 10, 16. märts

No comments: