Monday 29 April 2013

Mis Värk Selle Gluteeniga On?


Miks nii paljud inimesed on gluteenitalumatusega?

Ja miks teeb gluteen kaalulangetamise raskemaks?

Trevor Justice Taimetoidu Tervise Instituudist (Vegetarian Health Institute) intervjueeris dr Rita Marie Loscalzot. Kuulasin ja tõlkisin teile ka! :) Head lugemist! http://banaanisaar.ee.

Vegetarian Health Institute´i järgi ei talu 30-50% populatsioonist gluteeni. Kui sa oled üks neist, siis võib gluteeni väljajätmine söögist aidata stabiliseerida su veresuhkrut, tõsta energiataset, kaotada uduse oleku, liigesevalud, kõhu- ja soolehädad nagu puhituse ja gaasid.
Mida gluteen kõhus teeb ja kuidas aru saada, et sulle gluteen ei sobi? Allolev jutt on ehk abiks.
Võib uut infot leida ka siis, kui sa oled kindel, et sul gluteeniga mingit teemat pole. Just nagu Ritamarie ütleb, siis ka mina ei tea inimest, kellel gluteeniga teemat poleks.

dr-ritamarie
Dr. Ritamarie Loscalzo on kiropraktik (PhD) ja akupunktuuri spets, sertifitseeritud kliiniline toitumisnõustaja, toitumise magistrikraadiga ja Ameerika Kliinilise Toitumise Liidu diplomaat, elustoidu kokk, instruktor ja õpetaja. Kogemust inimeste aitamisel üle 25 aasta.

T: Miks on nii paljud inimesed gluteeni osas tundlikud isegi siis, kui nad ei põe tsöliaakiat?

RM: Tsöliaakia on peensoole haigus, põhimõtteliselt nagu autoimmuunhaigus, kus rünnatakse oma keha rakke. Peensool on siis ärritunud, põletikus. See aga häirib toitainete imendumist. Tsöliaakiat peetakse geneetiliseks haiguseks.
Paljudel aga pole tsöliaakiat, neile kinnitatakse, et gluteenirikaste toitude söömine on okei. Juba 20. sajandi alguses teati, et on olemas ka mitte-tsöliaakiast tingitud gluteeni talumatus. See tähendab, et sul pole geneetilist eelsoodumust. Aga kui sa sööd gluteeni, siis võtab keha seda kui võõrkeha ja ründab. Nii võib immuunsüsteem rünnata ka lähedalolevaid kehaosi – nii et see võib rünnata su aju, liigeseid, kilpnääret jne. Aju on suuresti kogu selle asjaga seotud.
Medline´is (suur teadusartiklite andmebaas) leiab artikleid 20. sajandi algusest, kus räägitakse aju ja kõhu seotusest ja gluteeni mõjust inimesele.

T: Isegi, kui arst ütleb, et ma pole tsöliaakiahaige, et ma pole gluteenitalumatusega, siis see ikkagi võib mind mõjutada?
RM: Absoluutselt. Seda ei testita nii korralikult. Lihtsalt testitakse üht geeni, kui otsitakse perekondlikku seost. Ja lihtsalt otsitakse spetsiifilisi antikehasid. Samas, need pole alati ka veres olemas. Selle ühe antikeha kohta on vähemalt 20 erinevat alaliiki, kui otsitakse ainult ühte, siis teisi ju ei leita.

T: Kuidas aru saada, kas mul on gluteenitalumatus?
RM: Kõige parem on see dieedist välja jätta ja siis ennast jälgida. Tavaliselt läheb paar nädalat. Aga võib minna ka kauem, kui on tõsisem põletik, siis on kehal vaja aega paranemiseks. 80% inimestest, kellel on gluteenitalumatus, on ka piimatoodete talumatus. Nii et ma soovitan piimatooted ka välja jätta.

T: Miks on gluteenist selline probleem saanud, 100 aastat tagasi ei teatud gluteenivabadest toodetest midagi?
RM: 50 aastat tagasi oli teadlasi ja arste, kes sellest kirjutasid, kuid sellele ei pööratud erilist tähelepanu. Meeletult on kasvanud gluteenirikaste toitude kogus, mis sisse süüakse. Hommikuks röstsai helvestega, lõunaks võileib, õhtusöögi juures on tihtipeale sai ning magustoiduks kook. Samuti, inimesed püüavad süüa rohkem pastat, et olla tervislikumad ja mitte süüa nii palju liha! Lisaks on teravili kõvasti töödeldud, see pole enam tavaline metsik tera, sellest on tehtud hübriid, et gluteenisisaldus oleks suurem, kuna tänu gluteenile on sai kerge ja õhuline. Ja seda inimesed tahavadki. Spelta ja kamut on metsikumad, neid pole töödeldud, hübriidistatud ja paljud sealsele gluteenile ei reageeri, aga kui juba on põletik tekkinud, siis reageerib keha neile ka täpselt samamoodi.

T: Tahad sa lähemalt rääkida, mida gluteen kõhus teeb?
RM: Jah, põhiliselt tekitab see põletikku. Lapsena võtsin ma saia valget sisu ja tegin sellest palle. Gluteen on väga kleepuv, aga just see kleepuvus tagab, et sai võib soole seinale kinni jääda, mis omakorda ei lase toitainetel ilmenduda, kui need sellest mööduvad. Tekib põletik, tekivad lõhed rakkude vahele. Nii et läbi võib pääseda seedumatuid toidutükke (lekkiv kõht). Näiteks valgud, mis pole veel jõudnud ära seedida. Kui enne põletikku said läbi ainult aminohapped, siis nüüd juba suuremad osad. Mürgimolekulid saavad läbi. See tekitab antikehade rünnaku.

T: Kui kaua peaks inimene gluteeni oma menüüst välja jätma, et tervenemist tunda?
RM: Ideaalne oleks 6 kuuks. Enamik inimesi näeb tulemust paari nädalaga, kui loobutakse ka teistest peamistest allergeenidest, näiteks piim. Mul oli üks patsient, kellega ma töötasin, ta jäätis menüüst välja kõik nisujahu tooted ja tulemuseks oli suur muutus tema autoimmuunhaigusega. Tal oli jälle energiat, ta hakkas üleliigset kaalu kaotama, tundis end paremini, kuid arvas, et ehk on midagi veel. Tuli välja, ta oli söönud spelta saia paar korda kuus. Jätsime siis 6 kuuks kogu gluteeni välja, aga mida kaugemale ta jõudis, seda paremini ta end tundis. Tema energia ja tervis paranesid meeletult.

T: On sul veel selliseid lugusid?
RM: Paljud inimesed tulevad minu juurde, sest nad ei saa kaalu alla. Mõni ütleb, et ta on proovinud vegan dieeti, aga see ei töötanud, proovinud toortoitu, aga see ka ei töötanud. Kui siis asja lähemalt vaadata, selgub, et vegan dieedil sõid nad gluteeni ja toortoidul olles olid lihtsalt 70% toored, aga hommikul sõid ikka röstsaia. See on naljakas, kui sõltuvad sellest ollakse.
Üks naine, kes loobus gluteenist kaotas 36 kg, sai lahti kilpnäärme rohust, mida ta oli võtnud viimased 53 aastat, tal oli autoimmuunhaigus, kus keha ründas kilpnääret, arstid ütlesid, et ta peab elu lõpuni rohtu võtma. Aga ta sai terveks lihtsalt muutes oma toitumist!

T: Üks meie õpilane loobus gluteenist ja tegi 2 aastaga läbi meeletu muutuse, kaotades 50kg. Ta kirjutas selle kohta: “Esimene aasta oli aeglasem, sest ma sõin ikka gluteeni sisaldavaid tooteid. Aga viimased 10kuud olid kõige hämmastavamad. Mu toit seedub paremini, mu uni on hea ja ma ei tunne seda sõltuvust, mis enne tundsin, kui sõin palju töödeldud toitu.“
T: Miks teeb gluteen kaalulangetamise raskemaks?
RM: Gluteen põhjustab kehas põletikku, mistõttu keha hoiab rohkem vedelikku sees. Oli üks uuring, kus jälgiti ülekaalulisi inimesi. Kui inimesed sõid toite, mille suhtes nad olid allergilised, olid nad paksud.Kui nad aga loobusid toitudest, mille suhtes nad olid tundlikud või allergilised, pani see ratta tööle ja kaal hakkas langema. Gluteenitooted on tüüpiliselt väga kõrge glükeemilise tasemega. Pärast nende söömist eritub palju insuliini, mis võib viia insuliiniresistentsuseni (koos rohke rasvaga). Gluteenist loobudes muutuvad rakud insuliinile tundlikumaks. Nii et kui siis süüa ja see toit suhkruks lahti tehakse, läheb see suhkur otse rakku energiaks, seda ei hoiustata rasvana. Lisaks, kui sa oled paks, siis sa ei jaksa palju liikuda, see ka kaalu langetamisele just kaasa ei aita. Gluteen mõjutab kilpnääret, mistõttu langeb rakuainevahetuslik tase.

T: Ütlen vahele, et meil on tasuta e-raamat, kus ka räägitud gluteenist ja glükeemilisest indeksist. Raamatu saab aadressilt www.veghealth.com/fit-forever-ebook.
Kui süüa terasid nende terviklikus olekus, siis neis olevad tärklised seeduvad aeglaselt. Pruun riis, kinoa jt. Kui need aga jahuks teha, siis muutub tärklis palju kiiremini glükoosiks. Seepärast lagunevad jahutooted kiirelt suhkruks, mis siis vereringesse läheb. Sellepärast on pannkoogid, sai, muffinid, kõrge glükeemilise indeksiga (88-102). Jahutoodetel on kõrgem glükeemiline indeks kui banaanil ja rosinatel.

T: Kas on võimalik gluteenitalumatusest lahti saada?
RM: Kui on geneetiline eelsoodumus, siis pigem mitte. Mõnedel juhtudel tekib talumatus ülesöömisest, sest keha on liiga palju gluteeni saanud. Kui siis elustiili ja toitumist muuta, jätta gluteen välja 6 kuuks kuni 2 aastaks, võib näha suuri muutusi. Pärast seda perioodi võib uuesti proovida. Väheses koguses ei tohiks probleeme tulla. Aga kui jälle üle süüa, jälle ummistab soole, tuleb põletik, siis algab kõik otsast. Gluteen tekitab sõltuvust. Selles on peptiidid, mis on opiaadid. Nisus on selliseid vähemalt 20, mõned neist 10 korda tugevamad kui morfiin. Mida rohkem sööd, seda rohkem vaja. Nagu kokaiiniga.
KUULAJATE KÜSIMUSED

Kui ma olen gluteenitalumatusega, aga söön seda edasi, mis ohtu ma ennast panen?
RM: Osteoporoos, Chroni-haigus ja soolevähk, dermatiit, ajuhädad isegi depressioon ja skisofreenia, liigesehädad – sellest kõigest on palju infot, lihtsalt otsi.

Kui ema sööb gluteeni, kuidas see loodet võib mõjutada?
RM: Raseduse katkemine, selle kohta on artikleid. Ma pole näinud infot sünnidefektide kohta. Aga kui sa ise oled gluteenitalumatu, siis see tekitab toitainelise tasakaalutuse ja see mõjutab küll last. Kui sina ei saa toitaineid, ei saa neid ka laps. Kui sa nt ei saa toidust piisavalt foolhapet, siis seljaajusong on seostatud vähese foolhappega. Lisaks risk, et ka beebi sünnib gluteenitalumatusega.

Millised on varajased märgid?
RM: Näiteks 3aastasel lapsel võib tekkida kasvupeetus, võib olla kõhulahtisus ja oksendamine, mis aga viib toitaineid kehast välja. Võib olla ka keskendusmishäireid. Olen nii paljude lastega seda näinud, kui nad gluteenilt ära võtta, muutub nende keskendumine palju paremaks. Autism, hüperaktiivsus, Aspergeri sündroom – kirjutasin aastaid tagasi teadusajakira artikli nende haiguste seosest gluteeniga. Lisaks on väga tavaline üleüldine agressiivsus, depressioon ja madal energia. Ühel lapsel olid roosad põsed ja gluteenita polnud.
Parkinson ja Alzheimer, tüüpilselt 60ndates, kui aga lööb välja varem, näiteks 40ndates, siis on siin leitud seos gluteeniga.
Kui sa tunned, et sul on madal energia, peavalud, väsimus – kõik, kes pole elurõõmsad ja täiesti terved, siis sul võib olla gluteenitalumatus. Minu patsientidest on 95% olnud gluteenitalumatus, nii et ma arvan see on tegelikult levinum kui arvatakse.

Kõige efektiivsem viis ennast testida on teha väljaheite test. Vaadatakse, kas on gluteeni antikehad väljaheites. Veri näitab IgG antikehasid, aga vaja oleks näha IgE antikehasid, neid leiab paremini limamembraanidest.
Kus on gluteeni?
RM: Kaeras on teine valk, mis mõnedel inimestel reageerib gluteeniga sarnaselt. Kaer on tihti ka hübriid, mistõttu võib olla gluteeni rohkem. (Cross-contaminated.)
Nisuorase rohelises pole, kuid seemnetes on. Ja alkoholist on gluteeni näiteks õlus. Lisaks sisaldavad gluteeni ka rukis ja oder.

Kui gluteen on kehale juba liiga teinud, siis kas on toite, mis paranemist kiirendavad?
RM: Jah, antioksüdandirikkad toidud aitavad. Kui sul on „lekkiv kõht“, siis need toidud aitavad paraneda. Kõik põletikuvastased toidud aitavad. Ingver ja kurkum (turmeric) aitavad paraneda. Täistoitudest avokaado, brokoli, lillkapsas, kõik roheline, nt rukkola, spinat, lehtkapsas (kale). Kõik puuviljad-juurviljad on väga antioksüdandirikkad. Mina soovitan, et vähemalt 75% dieedist oleks värksed puuviljad ja juurviljad, ülejäänud siis pähklid-seemned jm. Ja taimne toit! Ingver on põletikuvastane, soojendav, aitab seedida.
Kurkum on samuti põletikuvastane, toetab maksa mürkidest vabanemisel, kaitseb rakke vabade radikaalide eest.
Juurviljad kõige toitainerikkamad.
Täisterad nagu kinoa, hirss, pruun riis –  neis on 10 korda rohkem toitaineid iga kalori kohta kui kooritud teraviljas.
Ma tõesti pole näinud inimesi, kellel poleks gluteeniga teemat.

No comments: