Tuesday 9 April 2013

Tasuta taimetoidupäev õpetab huvilisi tervislikult sööma


Tasuta üritus tutvustab taimetoite ja nende valmistamisviise, aga ka riske, mida ainult taimse toidu söömine kaasa toob.

Taimetoidupäev toimub Telliskivi loomelinnaku rohelises saalis (Telliskivi 60 a) 14. aprillil.


Ajakava



kl 11-17 - taimetoidulaat



kl 12-13.30 - loeng-diskussioon «Taimetoit, selle tervislikkus ja ohud». 
                      Annely Soots, toitumisterapeut ja tervisekooli juhataja



kl 14-15 - smuuti meistrivõistlused



kl 15.15 - fotokonkursi «Terves kehas värske taim» autasustamine



kl 15.30 - film «Food Matters» (eestikeelsete subtiitritega)



Taimetoidupäeval saab kaasa osta kümneid erinevaid toiduaineid teesegudest jahudeni ning lisaks maitsta paljusid põnevaid taimetoite.

Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul ei söö eestlased piisavalt puu- ja köögivilju, ning meie lapsed söövad köögivilju vähem kui üheski muus Euroopa riigis. «Samas kinnitavad nii toiduspetsialistid kui ka meedikud, et rikkaliku taimetoidu söömine annab parema tervise, vähendab ülekaalu tekkimist ning tagab kehale mineraalainete ja vitamiinide saamise,» lisas Holsting.

Taimetoidupäeva eesmärk on tema sõnul kutsuda inimesi sööma tervislikumalt ja oma toidulauale rohkem taimetoitu valima. 

«Samuti tahavad toitumisnõustajad kõigile meelde tuletada, et iga päev tuleks süüa 5-7 portsjonit köögivilju ja 3-4 portsjonit puuvilju. Meenutada tasub sedagi, et puuviljad ja köögiviljad peaksid kuuluma igasse söögikorda ning sellest peaks kujunema tervislik harjumus kogu eluks.»

Kanepiõli ja talukaup
Päev peaks huvilisi mitmekülgselt harima. «Eesti toitumisteraapia assotsiatsiooni toitumisnõustajad, kes igapäevaselt annavad tervisliku toitumise soovitusi, kuulevad tihti kurtmist, et võõrapärastest salatitest, juurikatest, ubadest, läätsedest, seentest jms ei osata midagi valmistada,» rääkis Holsting. «Inimesed on veendunud, et taimetoit pole maitsev ja sellest ei saa kõhtu täis. Levinud on ka eksiarvamus, et puuviljad on magusad ja teevad paksuks, marju aga ei tule meelde aasta ringi süüa.»
Taimetoidupäeval saab kaasa osta ka uusi ja huvitavaid toiduaineid, sealhulgas kuivatatud köögiviljakrõpse, viljakohvi, kanepiõli, apelsinimaiustusi, kodust marmelaadi, idusid, talukaupa ja muud huvitavat. Lettidel on ka valmis taimetoit ja palju tervislikke maiustusi, nii kodusemaid kui ka eksootilisemaid. «Valikus on ka allergikutele ning toidutalumatusega kimpus olevatele inimestele mõeldud toite ja toiduaineid,» mainis Holsting.

14. aprillil pakuvad taimetoitu ka Telliskivi loomelinnaku ümbruskonnas tegutsevad söögikohad, ning kohapeal on võimalik maitsta ja osta kaasa nn supertoite (goji marjad, maca pulber, chia seemned, avokaadoõli, kookosõli jpm). Oma tooteid pakub 45 ettevõtet. Taimetoidupäeva korraldab Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsioon koostöös Nutrimed Center OÜ toitumisnõustajatega.

Huvilised, kes on mõelnud taimetoidu kasulikkuse üle, on oodatud toitumisterapeut Annely Sootsi loengusse, kus käsitletakse ka ohte, mis teadmistevaese toitumisviisiga kaasneda võivad. «Tavaliselt teavad taimetoiduhuvilised, et taimne dieet võib kaasa tuua B12-vitamiini vaeguse, tegelikult on ühekülgsel taimsel dieedil palju rohkem terviseriske,» ütles Soots.
Silmaringi aitab avardada film «Food Matters» («Toit on oluline»), mis on varustatud eestikeelsete subtiitritega.

Selguvad parimad smuutid
Taimetoidupäeva raames peetakse ka smuuti meistrivõistlusi, kus selguvad parimad smuutivalmistajad ning jagatakse uusi huvitavaid retsepte. «Tahame murda müüti, et smuuti on piimakokteil marjadega, selleks oleme saanud toetust Grüne Fee Eestilt, kes paneb võistluseks välja oma värsket rohelist: kurki, salatit ja ürte,» rääkis Holsting. «Soovitan lisada smuutisse rohelisi lehtvilju, idandeid, võrseid, puuvilju, marju, seemneid ja muud tervislikku toidukraami. Smuuti on jook, mida võiksid juua iga päev kõik, lastest vanuriteni.»
Taimetoidupäevi on Eesti toitumisteraapia assotsiatsioon seni korraldanud Tartus, Tallinnas toimub see esmakordselt. «Mullu sügisel toimus küll loomakaitse seltsi korraldatud taimetoidumess,» mainis Holsting.
Tule kohale!



No comments: