Wednesday 18 October 2017

Märgid neerude häiretest neerude töös

Neerud on elutähtsad organid, mis asuvad rinnakorvi all. Nad filtreerivad kuni 150 liitrit verd päevas, aidates kehal jääk- ja mürkainetest vabaneda. Tänu sellele toimivad kõik kehafunktsioonid ja organite verega varustamine püsib stabiilsena.
Neerud vastutavad ka ülemäärase vedeliku organismist väljutamise eest. Nad reguleerivad elektrolüütide taset, hoiavad luud terved ning tugevad, aitavad toota rohkem punaseid vereliblesid ja stabiliseerivad vererõhku. 
Kui neerud ei funktsioneeri nii nagu tarvis, siis on me tervis suures hädas. Siinse põhjal on kergem ära tunda ja vältida neerude kahjustustest tulenevaid probleeme.

Tursed
Kui neerud ei suuda oma tööd korralikult teha, siis eraldub liigset vedelikku vähem. Selle märgiks on tursed näol, eriti silmade all ning jäsemetes ja liigestes. Eriti kipuvad paistetama põlveõndlad ja pahkluud, sest raskusjõu mõjul vajub vedelik rohkem alumistesse kudedesse. 

Muutused urineerimisel
Kõige ilmsemad varajased märgid on järgmised:
- raskused ja surve urineerimisel
- tume uriin, tavalisest harvem urineerimine ja väiksem uriinihulk
- vahune uriin
- suur tung urineerida öösel
- nahalööbed


Jääkainete kogunemine organismis võib olla seotud neeru-puudulikkusega – siis tekib nahal lööve ja sügelus. Jäätmed kogunevad verre ja see muudab naha ebaterveks, kuivaks ja ärritunuks. Kehaemulsioonid ja kreemid võivad pisut aidata, kuid ei lahenda probleemi, mis on tingitud seestpoolt, neerudest.

Väsimus
Terved neerud toodavad EPO hormooni, mis aitavad luua rohkem punaseid vereliblesid ja transportida hapnikku sinna, kuhu vaja. Kui punaliblede arv on langenud, tekib väsimus ja see mõjutab aju ning lihaseid. See on ka märk tõsisest aneemiast.

Õhupuudus
See on levinud probleem, mis võib olla seotud muuseas ka neerukahjustustega. Kui kehas on vähem hapnikku transportivaid punaseid vereliblesid, siis tekib hapnikuvaegus ja seetõttu ka õhupuudus.

Metalne maitse suus
Jääkainete kogunemine muudab vere maitset ja põhjustab halva hingeõhu tekkimist. Märk neerukahjustustest on ka muutused teatud toitude maitses või isutus.

Valu
Valu selja keskosas, kus neerud paiknevad, on veel üks märk neerukahjustusest. Valu võib olla märk neeruinfektsioonist, põletikust või neerukividest.

Halb tasakaal ja peapööritus
Aju hapnikuvaegus annab märku tõsisest aneemiast, kuid samas ka neerupuudulikkusest. See halvab me tähelepanu ja keskendumisvõimet, teeb uimaseks, tekitab peapööritust ning võib põhjustada mäluhäireid.
Toitu tervislikult ja lisa oma menüüsse rohkem antioksüdantidega todiduaineid ning toidulisandeid, et neerud saaksid oma tööd hästi teha.



No comments: