Wednesday 23 April 2014

"VALGE" VALGUS PÄRSIB MELATONIINI SEKRETSIOONI

Ilmneb, et halogeen- ja LED lambid on ohtlikud tervisele, kuna vähendavad hormooni eritumist, mis reguleerib bioloogilist kella ja omab vähivastast ning immunostimuleerivat mõju.  Kui valge elektrivalgus tundub teile surnuna, siis sellel on oma kindel põhjus. Grupp teadlasi Haifa Instituudist (Israel), National Geophysical Data Center Boulderist (USA), Valgusreostuse uurimise Teadustehnilisest Instituudist (Itaalia), uurisid eri liiki lampide mõju melatoniinile inimese organismis. 

See, et valge kunstlik valgus, mis tegelikult kuulub sinisesse spektrisse lainepikkusega 440 – 500 nanomeetrit, mõjutab melatoniini tootlust käbinäärmes, on teada juba ammu. Tulemus on halb, sest melatoniin reguleerib bioloogilist kella ja mõjutab imuunsust, samuti takistab kasvajate aregut. Valge valguse mõju meie tervisele kasvab pidevalt, seoses kiirgavate valgustite levikuga, mida kasutatakse kodudes, kontorites ja tänaval, ka ülivõimad valgustid staadionitel kiirgavad just valget valgust. 

Teadlased võtsid aluseks melatoniini kontsentratsiooni tõkestamise ühiku, mida toodavad kollast valgust andvad, kõrgsurve naatrium-lambid. Võrreldes tulemust uueaja halogeenlampidega, mis pärsivad melatoniini sekretsiooni rohkem kui  kolm korda tugevamalt ja LED-lampidega, mille võimsus on rohkem kui viiekordne (võimsus ühiku kohta). 

Teadlased kutsuvad üles õigusaktide muutmiseks nendes riikides, kus oma kodanike heaolu on esmatähtis, seda nüüd kus naatrium-lamp tänavavalgustuse allikana on asendatud tervistkahjustavate halogeen- ja LED- valgustitega, aga määrusaktid nende kasutust ei piira. Näiteks on enamikes Itaalia maakondades kasutusel mõiste – valgusreostus, kuid valguse lainepikkuste piirmäära kehtestatud ei ole, kinnitab dr Fabio Falki Valgusreostuse uurimise Teadustehnilisest Instituudist. Uurijad kinnitavad, et Led-valgustid on effektiivsed, kuid soovivad, et tarbijatel, kes ostavad neid lampe oma kodudesse, oleks valikuvõimalus, mille aluseks oleks tõene informatsioon. Proffessor Haim Haifa Instituudist, loodab, et Israeli Standardite Koda võib kohustada lampide tootjaid äranäitama pakenditel ka valguse lainepikkused.

Käbinääre  ei ole ainult seotud immuunsüsteemi ja bioloogilise kella näitajatega, vaid on ka tihedalt seotud inimese ekstrasensoorsete võimetega ja hingemaailmaga. 

Käbinääre on võimsa „risttule“ all mitmelt poolt – halogeenlambid, fluoriidiga hambapastad, kofeiini sisaldavad joogid (kohvi, tee, energiajoogid), erinevad  keemilised toidulisandis (E-ained) – kõik nad rohkem või vähem mõjutavad melatoniini tootmist ja blokeerivad käbinäärme normaalset talitlust, kutsuvad esile enneaegset vananemist, lõikavad ära sideme oma hingega. 

Tasub mõelda, mis seisab selle melatoniinisõja taga.

Allikas: Auravision

No comments: