Raud
on oluline kasvuks ja arenguks. Rauapuudus võib põhjustada väsimust, unetust ja
vähest keskendumisvõimet. Raud ladustab kehas hapnikku ja kannab seda organismis
laiali. Naised kaotavad igakuiselt menstruatsiooni ajal verd, mistõttu tekib sageli rauakadu, kuna rauda transporditakse verega. Naistele on selle
aja jooksul oluline saada piisavalt lisarauda.
Head rauaallikad on punane liha,
brokkoli, oad ja maks.
Foolhape
on eriti oluline viljakas eas naistele, ehkki kõik naised saavad sellest kasu. Foolhape soodustab tervet rasedust. Vähene foolhappe sisaldus ema kehas võib põhjustada
neuraalkanali defekte, mis viib ajuhalvatuseni.
Lisaks apteegist saadvale
foolhappe preparaatidele leiad foolhapet lehtköögiviljadest ja rohelistest köögiviljadest.
Kaltsium
on oluline mineraal, mis hoiab luud ja hambad terved ning tugevad. See aine on kogu elu vältel vajalik. Umbes 35-aastaselt hakkame kaltsiumi kaotama ja seepärast tasub selle taset pidevalt jälgida.
Kaltsium on ka teguriks, mis aitab püsida saledana ja vähendada PMS sümptomeid.
Head kaltsiumiallikad on piim, juust, spinat, lehtkapsas, mandlid ja mustad
oad, avokaado ja maks.
D-vitamiin on oluline vitamiin, mida paljud inimesed saavad liialt vähe. Kui soovite teada, kas teie saate seda piisavalt, võite arstil paluda kontrollida oma D-vitamiini taset. Enamik inimesi saab D-vitamiini päikesest, kuid
see ei ole alati nii lihtne. Kui teil on mingil põhjusel vaja päikest vältida või kui elate kohas, kus te ei saa seda kuude kaupa piisavalt, siis on hea seda lisaks
manustada.
D-vitamiin on hädavajalik hea meeleolu püsimisele, rindade heaoluks ja
kaltsiumi imendumiseks.
Magneesium
on kaasatud me kehas paljudesse keemilistesse reaktsioonidesse. See on oluline
toitaine närvidele, lihastoonusele ja hoiab luud tugevatena. Samuti aitab see hoiduda
osteoporoosist, kuna soodustab kaltsiumi imendumist. Magneesium aitab ära hoida
südame-veresoonkonna haiguseid ja reguleerida vererõhku.
Magneesiumi sisaldavad
kõrvitsaseemned, spinat, mustad oad, paltus (hiidlest) ja mandlid.
E-Vitamiin, mida leidub peamiselt õlides,
pähklites ja seemnetes, on tugev antioksüdant. Ta võitleb vabade radikaalide,
ebastabiilsete hapniku molekulidega, mis moodustuvad normaalse ainevahetuse tulemusena ning kokkupuutel tugeva ultraviolettkiirguse, õhusaaste ja sigaretisuitsuga.
E-vitamiin on oluline tugeva immuunsüsteemi jaoks ning silmade ja naha tervisele.
Üle 19-aastastele naised vajavad iga päev 15 milligrammi E-vitamiini, nii et veenduge, et teil oleks suupisteks
mandleid või päevalilleseemneid. Lisage neid keedetud täisteratoitudele,
salatitele ja hautatud köögiviljadele. Pähklivõiga täisteravõileib on samuti suurepärane suupiste.
Omega-3-rasvhape
on samuti üks oluline toitaine, mida iga naine vajab. Omega 3 aitab vähendada
vererõhku, põletikke ja alandada riski paljudeks kroonilisteks haigusteks, sinna hulka kuuluvad nii südamehaigused kui vähk.
Iga naine vajab päevas 1.1 g nn. head rasva.
Allikad: looduslik (mitte kasvatatud)
lõhe, tuunikala (mitte valge), paltus (hiidlest), heeringas ja sardiin on kõik
suurepärased omega-3 rasvhapete allikad.
Kaalium
mängib olulist rolli närviimpulsside ülekandumises, normaalses lihaskontraktsioonis
ja vedelike tasakaalus. Samuti aitab see edendada terveid ja tugevaid luid ja samuti
on see oluline energia tootmiseks. Kaaliumirikkad toidud võivad vähendada kõrge
vererõhu, südamehaiguste ja insuldi riski.
Üle 19-aastastele naistele on vaja iga
päev 4700 mg kaaliumi.
Kaaliumi leidub õnneks paljudes toiduainetes.
Kõik lihad, eriti punane liha ja kana ning kalad nagu tursk, lõhe, sardiin ja
lest on väga suurepärased kaaliumiallikad. Veel on kaaliumi rasvavabas jogurtis,
maguskartulis, spinatis ja brokkolis.
Vitamiin
C on oluline toitaine säilitamaks tervet immuunsüsteemi. See on võimas
antioksüdant, mis aitab ära hoida rakkude kahjustust. Vitamiin C on oluline ka
kollageeni tootmisel, mis on oluline sidekoe osa, aidates hoida naha, lihaste
ja teiste kudede tervetena. Naised üle 19 vajavad päevas 75 mg C-vitamiini.
Mõned
parimad C-vitamiini allikad: magus punane paprika, apelsinid, kiivid, maasikad,
melon.
Kiuained aitavad edendada tavalist roojamist ja vältida muid
soolestiku probleeme, sh. sopistisi. Kiurikkad toidud aitavad vähendada riski haigestuda 2. tüüpi diabeeti, südamehaigustesse ja vähki. 19-50 aastased naised vajavad 25 g kiudaineid
päevas ja alates 51st eluaastast 21 g päevas.
Mõned parimad allikad: puu-ja
köögiviljad, täisteraleivad ja teravili ning täisteratooteid nagu hirss,
quinoa, odra, metsik riis ja nisuhelbed.
Vitamiinid ja mineraalid on
vajalikud kõigile, kuid naised peavad olema kindlad, et nad saaksid kindlasti teatud
aineid, sest nad läbivad rasedusi, menstruatsiooni ja isegi dieete, mis
kahandavad enimvajatud toitainete hulka. On oluline saada vitamiine ja
mineraale toidust nii palju kui võimalik. Ärge tuginege üksnes toidulisanditele,
saamaks aineid, mida vajad. Toidulisand on vaid kaitsvaks lisaks sellele, mida
sa oled toidust juba saanud.
Allikas: http://womanitely.com/important-nutrients-every-woman-needs/10/ , väikeste täiendustega
No comments:
Post a Comment