Thursday 17 April 2014

Nahale hüvad toiduained

Śokolaad soodustab flavonoidide imendumist.

Päevalilleseemned
Päevalilleseemnetes on palju E-vitamiini, mis aitab kaitsta nahka päikese kahjuliku mõju eest. Neid suurepäraseid seemneid võib kasutada müslis, putrudes, salatites ja puhtalt.

Linaseemned
Linaseemnetes on rikkalikult omega-3 happeid, mis mängivad olulist rolli vanuselaikude ja kortsude vältimisel. Uuring näitab, et igapäevane linaseemnete tarbimine aitab leevendada naha punetust ja ärritust ning muudab selle värskeks ja pehmeks. Lisa pisut linaseemneid oma kaerahelbepudrule, smuutile või oma lemmikmuffini retseptile.

Lillad ja sinised marjad ja viljad
Purpursed, lillad ja sinised puuviljad-marjad mõjuvad nahale noorendavalt. Mustikad, põldmarjad ja ploomid on täis antioksüdante, mis võitlevad vabade radikaalide kahjustuste eest. Vabad radikaalid pärinevad aga halvast toiduvalikust või keskkonnast.

Tomat
Tomatid on suurepärane antioksüdantide allikas. Selles leidub nimelt looduslikku pigmenti, karotinoidi nimega lükopeen. See aitab parandada naha tervist, samuti parandab pigmentatsiooni. Ühtlasi kaitseb lisaks erinevate vähivormide vastu, tõstab immuunsust, vähendab südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja luuhõrenemise vastu.

Tomatite kuumutamine ja rasva lisamine (nt. oliiviõli) suurendab lükopeeni omastatavust märgatavalt. Saksamaa ja Hollandi teadlased leidsid, et tomatipastarikkad toidud vähendasid UV-kiirguse poolt tekitatud kahju nahale. NB! Sool ei ole nahale hea, seepärast katsu seda võimalikult vältida.

Apteekides on müügil toidulisandeid ka (nt Suncaroten®), mis sisaldavad lükopeeni. Enamasti on lükopeenile lisatud beetakaroteeni, E-vitamiini ja teisi aineid. New Yorgis asuva Mount Sinai meditsiiniülikooli teadlased leidsid, et naha kaitsmise seisukohalt on isegi parem, kui lükopeeni välispidiselt kas kreemide, seerumite vm. kosmeetikatoodete abil nahale määritakse. Lükopeenirikkad toidud on küll väga kasulikud, aga süües jaotub lükopeen üle keha laiali. Nahale määrides saavutab see piisava kontsentratsiooni, et pakkude kaitset UVA- ja UVB-kiirguse eest. Seega võib kas lihtsalt tomatipastat näole määrida või otsida nahahooldustooteid, mis sisaldavad tomatiekstrakti või lükopeeni.
Whole Truth Solutionsi 100% looduslik seep Pomodoro Sapone tomati, basiiliku ja rosmariiniõliga (vaata lähemalt siit)

Jogurt
Jogurt sisaldab valku, mis pinguldab nahka ning aitab võidelda kortsude ja peente kurdude tekke vastu. Vali magustatud toodete asemel tavaline jogurt ja lisa sinna mõned värsked puuviljad, pisut mahla ja seemneid, et muuta see meelepäraseks maiuseks.

Bataat e. maguskartul
Neis viljades on palju A ja C vitamiine, mis on heale ja tervele jumele olulised. Vitamiin C suurendab kollageeni tootmist, mis hoiab naha elastse ja tasasena. Vitamiin A on tugev antioksüdant, mis võitleb vabade radikaalide kahjustuste eest ja takistab nahavähi teket.

Koostatud erinevate internetiallikate põhjal

No comments: