Friday 18 May 2012

Kevadseened

Juba saab seenele! Kevadel leidub meie metsades söödavaid liudseeni - kogritsaid, mürkleid ja kurreleid. Kõiki neid on leida aprillist juunini.

kuli - Kevad
Morchella conica e. kuhikmürkel

Mürkel
Morchella elata e. hiidmürkel

Kärjelise kübaraga mürklid e. morellid on väga head ja ühtlasi täiesti ohutud seened. Pealegi on sellest seenest kallim ainult trühvel, seega üks hüva ja kallis seen! Ehkki seene nimi tundub mürgisena, on kõik mürkliliigid söödavad kupatamata. Hüvad ka kuivatatault! Eestis kasvab neid 4 liiki ja sagedamini leidub mürkleid Lääne-Eestis. 



Kevadkogrits


See inimese aju meenutava kübaraga seen on kevadkogrits (mitte aga -korgits nagu hulk inimesi ütleb:) Kasvab liivastes männikutes mais-juunis. 
Kogritsaid tuleb enne pannile panekut kindlasti kupatada. Kupatamine tähendab siinjuures vees keetmist, mida ei tohi mingil juhul asendada näiteks mikrolaineahjus kuumutamisega. Oluline on, et mürkained lahustuksid vees ja keetmisvesi saaks ära valatud. Kupatada tuleb vähemalt 20 minutit. Veel parem on kupatada kahes erinevas vees.
NB! Kupatamata kogritsatest saadud mürgistus võib osutuda surmavaks! Nende söömisel saadav güromitriinimürgistus on pika peiteajaga - kuni 12 tundi. See algab iivelduse ja oksendamisega, tekib kõhu- ja peavalu, kõhulahtisus. Suure vedeliku- ja soolade kao tagajärjeks on minestamine ja krambid. Mõne aja pärast võib areneda raske maksakahjustus ja neerupuudulikkus. 

Aga õigesti töödeldud kogritsaid peetakse väga maitsvateks seenteks. 
Ka tavaliselt vanadel kändudel ja nende ümbruses kasvavad pruunid liudkogritsadDiscina ancilis, mis välimuselt kogritsatest tunduvalt erinevad, kõlbavad samuti süüa, kuid jällegi ainult kupatatult.

Tippkokk Roman Zaštšerinski, soovitab Toidutare bogis: “Kevadkogritsat olen kasutanud üle kaheksa aasta. See on väga hea maitsega kevadseen, võrreldav kevadise kukeseene või puravikuga. Kuna sellel aastaajal on raske seeni menüüsse lülitada, siis saab kevadkogritsaga selle tühimiku täita. Kasutan seda seent peamiselt kastmetes, eriti koorekastmetes, sest seal tuleb kogritsa maitse kõige paremini välja. Minu viimane avastus oli sobitada kokku nii keedetud kui ka kuivatatud kogrits. 
Kevadkogritsa toiduks ettevalmistamisel peab olema ettevaatlik, seeni tuleb keeta 3 x 10 minutit keevas vees ja iga kord vesi ära vahetada. Peale kastmete olen kogritsaid kasutanud pirukatäidistes ja juurviljaraguus. Ka rõõsa ja vahukoorega timmitud suppi sobivad need hästi.



Kurrel erineb nii mürklitest kui kogritsatest selle poolest, et tema kübara allserv ei ole jalaga kokku kasvanud. Jalg on ka tihti väga pikk. Kasvab ta sageli niisketes haava-segametsades. Kurrelit kupatama ei pea, see on väga hea ja maitsev seen.


Kurrelid kulus kasvamas (just haavametsas nagu öeldud) ja korvis

NB! 
Seenehuvilisele on väga oluline on meeles pidada, et nii kurreli kui mürkeli söömisel ei tohi nendega koos tarbida alkoholi, sest siis nad põhjustavad kehas tugevat mürgistust (organismi tekib atseetaldehüüd). See reaktsioon toimub ka juhul, kui ollakse 24h varem alkoholi tarbinud!




KEVADINE ILUSEEN Sarcoscypha coccinea e. verev karikseen
Selle seenega võib sada imet teha, söödavaks ta sellest ei muutu:) 
Küll aga saab selle dekoratiivse seenega edukalt kodu kaunistada, seda enam, et teda esineb kevadel palju, eriti lepa- või sarapuumetsade all. Seeni võib korjata koos okstega, millel ta tavaliselt kasvab. Kui seda täiendada sambla ja mõne kevadlillega, siis püsib seade kenasti vähemalt nädala, õues ukse ees veelgi kauem.

 






No comments: