Thursday 6 June 2013

Kahjurite vastu aias aitab roheline seep, nõgeseleotis, nõudepesuvahend ja Coca-cola


Aialeht.ee lugejad soovitavad lehetäide vastu kasutada nii traditsioonilist rohelist seepi kui ka 

Fairyt ja Coca-Colat.

Küsisime oma lugejatelt, millise vahendi või nipiga neil on õnnestunud kõige tõhusamalt lehetäisid tõrjuda. 
Vastused on siin:

LOODUSLIK ABI:
- Pritsinud pole, aga roosid on lehetäivabad peale seda kui peenras küüslauku ja lavendlit kasvatan. Lisaks kasvab rooside läheduses ka hiidlauk, kuldlauk ja murulauk.
- Lehetäid tulid maasikate peale, istutasin siis maasikate vahele tageetesed. Peale seda olid täid kadunud.

- Pritsisin rohelise seebi veega ja panin mungalille (kressi) taimed samasse peenrasse. Siiani sinna pole sinna tagasi läinud.


- Üldiselt lehetäide vastu sõdimine on vähefektiivne tegevus,kuna lehetäid on tihti sipelgate kaitse all. Ilma sipelgateta toeta hoiaksid lehetäide looduslikud vaenlased lehetäide arvukuse ohjes. Seega lähetäide vastu võitlemise asemel tuleks keskenduda sipelgate tõrjumisele.  
Viljapuudel on üliefektiivne siplegatõrjevahend liimivöö. Sipelgas sellest üle ei saa ja ka lehetäide kahjustust liimivööga viljapuudel ei esine. Vöö tuleks panna enne, kui esimesed lehetäid puudele ilmuvad. Ehk siis kohe peale lehtede ilmumist mai alguses.

- Seesama liimivöö on superhea asi. Olen seda ise juba aastaid aias kasutanud ning ei ole enam ei lehetäisid, sipelgaid ega muid kahjureid. 
Lehetäid süüakse teiste putukate poolt (lepatriinud ja nende vastsed jmt), sipelgad puu otsa ei saa (varem olime nendega väga hädas) ning kahjulike ja kasulike putukate arvukus on kenasti tasakaalus. 
Sest tegelikult on neidsamu kahjureid looduses tunduvalt vähem kui kasulikke putukaid ehk nende vaenlasi. Inimene neid kahjuks ei tunne ja arvab, et kõik putukad teevad nende taimedele halba. Tegelikult on vastupidi. Seetõttu ongi oluline kasutada naturaalseid vahendeid, et kasulike olevuste populatsioon saaks kosuda ja niimoodi teile aias kasuks olla.


Võiks siiski eelistada looduslikke tõrjevahendeid - actara ja fastac on sellised looduse mürgitajad, et lisaks kahjuritele hävivad ka kõik kasulikud putukad, samuti teete nimetatud mürke kasutades karuteene lindudele, kes mürgitatud putukaid süües haigestuvad ja surragi võivad. Lisaks on actara ja fastac sellised mürgid, mida sisse hingates ise haiglasse sattuda võite. 
Seega roheline seep vmt aitavad väga hästi ja säästavad ka loodust ning sinu tervist.


- Valasin topsi põhja kanget äädikat, pistsin vatipulga otsa sinna sisse ja siis sellega korjasin hernestelt lehetäisid kokku. Loputasin nad äädikas vatipulga otsast lahti ja toimetasin seni kuni hernevars puhtaks sai. Kohe peale seda pihustasin sinna kohta vett, et äädikas taimele halvasti ei mõjuks. Aga tundub, et Coca-Cola pihustamine on kergem töö. Proovin kindlasti järele.
- Tegin nõrga äädikalahuse ja pitsisin nii lehetäisid kui sipelgaid - aitas



- See aasta pole asja olnud, kuid eelmsel suvel kippusid ploomide kallale. Pritsisin siis hilja õhtul ploome külma kaevuvee joaga, sisuliselt uhtusin lehetäid maha ja minu üllatuseks nad vist solvusid, igatahes tagasi enam ei tulnud.

- Marjapõõsaid pritsisin kõrvenõgeseleotisega. Kõrvenõgestele kallan kuuma vee peale ja lasen seista seni, kui haisema hakkab. Ja pihustan iga päev. Enam pole olnud. See haiseb ebameeldivalt. See looduslik ja pealegi hea väetis.

- Paljud eestlased käivad Soomes, kelle huvi see võiks sellise asja osta. Siin müüakse sellist pesuvahendit (vedel seep) kui Mäntysuopa ( Hind +-2 € . Tavaliselt liitrises pudelis. Seda kui lahjendada suhtega 1:10 l veele, saab segu millega võib pritsida kõiki kahjureid kellel on nö. pehme kere, lehetäid ja erinevad tõugud jne. 
See kevad kimbutasid mu roose esimest korda mingid kahtlased tõugud. Keerasid lehe rulli ja elasid selle lehetoru sees. Sama tõuk järas mõnuga ka teiste taimede lehti ning siis imestasime, et kase otsast kukub ka kokku keeratud lehetorusid.Kui need lahti harutasime, siis nende sees elasid samasugused tõugud.


- Igatahes roosidele seda Mäntysuopa lahust pritsides sain ma neist lahti ja lehetäidele mõjub ka hästi. Liiga tugev lahus aga võib taime lehti kahjustada.

- Mäntysuopa on männiseep. Kunagi nõukaajal oli ka meil männiseepi saada, sellised piklikud rohelised, väga tugeva omapärase lõhnaga, mida ka roheliseks pesuseebiks nimetati. See oli tõesti väga hea igasugu satikate tõrjeks aias, peletas isegi porgandikärbsed ja kapsaliblikad eemale.


MUU:


- Uskumatu, kuid väga tõhus lehetäide tõrjevahend on Coca-Cola. Samuti võib seda pritsida, kui soovite vabaneda sipelgatest oma aias. Kasutage ja te veendute selle tõhususes. Seejärel mõelge, kas seda veel ka joote.
- Jah, see Coca-Cola jutt on tõesti tõsi. Ma ise ka ei uskunud, aga pritsisin ja ennäe imet, lehed said puhtaks. Sipelgad tahtsid paar-kolm korda "jootmist" ja olidki kadunud nagu maa alla.
- Universaalne vahend on see Coca-Cola. Olen teda edukalt kasutanud kinniroostetanud poltühenduste lahtisaamiseks, puidult värvi eemaldamiseks, loomulikult ka taimekahjurite tõrjeks nagu arikkelgi soovitab. Ainult seespidiselt pole ma riskinud teda pruukida:)

- Olen kasutanud looduslikku tõrjevahendit Neko.
- Parimad asjad on siiani olnud see Neko ja ka taimedele lubatud Raid (aga see viimane on kallis, kuigi tõhusam).
- Olen pritsinud Nekoga - aga tulemus on suht nõder. Rohkem tulu on igapäevasest pungade ülevaatusest ja lihtsast füüsilisest vägivallast täide suhtes.

Rohelise seebiga sain nad likvideeritud.
- Ikka rohelise seebiga....pesin lihtsalt oksad puhtaks...ja kadunud nad olidki (tegemist oli siis kikkapuuga)
- Siiani olen kastnud rohelise seebi lahusega ja mõjub väga efektiivselt


KEEMIA:

- Minu naabritädi tegi Fairy lahuse, nii õrnalt vahutava, valas põõsastele ja kõik lehetäid on kadunud!
- Ilutaimedele kasutan õrna Fairy lahust. Aitab muide igasugu putukate ja ussikeste puhul. Kui vaja kuskilt kahjureid ämbrisse kokku korjata, siis valan sinnagi tilga Fairyt, enam ei liiguta siis keegi
- Minu kõige tõhusam vahend on olnud siiamaani FAIRY. 10 liitri kohta väike tilk nõudepesuvedeliku ja kohe on lilled puhtad. olen seda kasutanud vähemalt 15a.

- Oma rõduaias olin (ja olen edasi) hädas kedriklestaga. Seda neetut ei näe enne, kui teda on juba liiga palju, seega tuli kiirmeetmed appi võtta - Mayer'i nõudepesuvahend Sensitive. Sai vist kange lahus, sest kurgitaimedel (no nii 2m pikkused) kärbatusid lehed ära - õnneks on nad nüüd külgvõsusid edukalt ajama hakanud. 
Basiilikult ei saanudki lestasid hävitatud, ja ka rooma salati saak on täielikult tuksis. 
Kui see nõudepesuvahend ei aidanud, siis proovisin ka NeemAzal'i- pakendil lubati, et 5-7 päevaga peaks selguma, kas sutikad hävitatud. Ei ole, ka mitte igapäevaselt sellega pritsides 2 nädala jooksul! 
Siit ikka tõdemus, nagu kunagi soovitati, et parim kedriklesta tõrje on - viska taim minema! Ainukesed, kes kedriklesta rünnaku all ei kannata, on tomat ja till. Meliss, estragon, basiilik, kurk, salat, iisop, pune - kõik lesta poolt lutsutatud.

- Raid on alati oma töö kenasti ära teind
- Desinfectandi imelahja lahus.
- Peale kevadist väetamist pole lehetäisid roosidel kohanud, juba mitmendat aastat, enne seda võitlesin tulutult.

- Lehetäid ei talu alkoholi, olen pritsinud nii toa- kui õutaimi alkoholi sisaldava aknapesuvahendiga. Aitab väga hästi. Pritsida tuleb vähemalt 2 x paaripäevaste vahedega, siis surevad ka need, kes esimese korra ajal alles munas olid. Kindlasti teha protseduuri vilus või kui taim kasvab päikese käes, siis õhtul hilja, kui päike enam ei kõrveta.

Actara. 4g pakkidena müügil. Sellest piisab 10 liitri pritsimislahuse valmistamiseks. Väga tõhus täidele.


SEGUD
- Kevadel sõidan kõik üle Fastac-iga, siis hiljem läheb käiku Pegasus, korduspritsimine tuleb Danadimi ja Vertimeci seguga, lõpetan uuesti Pegasusega...

Kinnitan: mitte ühtegi kahjurit ei ole minu aias!!!!!!!!!!!!!!!!

Fastakiga eelmisel aastal sain roosid puhtaks. Sel aastal võtsin ca pool kilo rabarberit koos lehtedega, purustasin ning keetsin veidi aega liitri veega, kurnasin js lisasin kleepuvuse parandamiseks veidi rohelist seepi. Töötlesin roose sellega korralikult ja puhtad nad ongi. Ka tomatilehe tõmmist olen kasutanud ja abi saanud.

- Kuulutasin lehetäidele sõja. Muidu pritsinud Fastaciga, mis lõpuks aitas - oli mitu päeva jamamist. Esmalt ühel õhtul pritsisin Fastaciga, järgmine hommik kastsin läbi korralikult rohelise seebi veega ning sama päeva õhtul veel tomatilehe kääritisega, millega käisin švammiga läbi kõik pungad üks haavad. Tulemus - mõni üksik lehetäi töllas veel, aga uputusest lahti. Kordan sama lahingut nädalavahetusel uuesti igaks juhuks.

Allikas: www.aialeht.ee

No comments: