Friday 7 June 2013

Piim – hea või halb?

Moodne on omada enamus asjade kohta eriarvamust, tänu massimeediale saab seda tänapäeval teha ka laiema vastukajaga. Erand ei ole siin ka piim ja piimatooted. Kindlasti on paljudeni jõudnud info, et kellegi arvates on piim inimesele lausa kahjulik, nö teaduslikult on ära tõestatud nii piima kasulikkus kui ka kahjulikkus. 

Ehk üsna levinud põhimõte: kui on vaja midagi tõestada, siis seda ka tehakse. Näiteks Suurbritannias on tõusnud inimeste arv, kes on kehaliselt aktiivsed, samas on tõusnud ka südamehaiguste arv. Lihtne järeldus: kehaline aktiivsus on südamele kahjulik :-)

Mida ütleb aga maailma vanim kirja pandud terviseteadus piima kohta? 
Ajurveeda ei ole piima suhtes ei positiivsel ega ka negatiivsel positsioonil. Kõik oleneb taas iga inimese kehatüübist ja organismi tasakaalust. Küll aga võib välja tuua mõned põhilised momendid, mida peaks teadma piima tarbides. Kuigi ajurveeda järgi on olemas 8 eri sorti piima, siis antud juhul räägime ainult lehma piimast, mida peetakse kõige väärtuslikumaks.
Kõigepealt: piimal on ajurveeda järgi väga oluline roll meie üldises toiduvalikus. Ilmselt kõik teavad, et lehm on Indias püha loom ja seda mitte juhuslikult. Veedades kirjeldatakse piima kui toiduainet, mis toidab kõiki 7 tüüpi rakke, kaasaarvatud ka kõige peenemaid ajurakke, mis omakorda on vajalikud just elu kõrgemate eesmärkide mõistmiseks.
Piim sümboliseerib seepärast arukust, aga ka armastust.
Jumal Krishna ehk Govinda, mis tähendab lehmade kaitsja.
Jumal Krishna ehk Govinda, mis tähendab "lehmade kaitsja".

  • Oma maitselt (rasa) on piim magus (madhur) ning veedade järgi on kõik looduslikult magusad toiduained vooruslike (sattva)omadustega.
  • Piim lisab meie organismis ojast, millel on väga oluline  roll ajurveeda järgi. Ojas on kõige peenemal tasemel aine, mida meie organism toodab ainevahetuse käigus. Ta annab meile tugeva immunsussüsteemi, vaimse tugevuse, rõõmu ja rahulolu tunde. Ajurveeda järgi lahkub meie hing kehast siis, kui organism ei suuda enam tootaojast.
  • Piim on oma omaduselt jahutav.
  • Piim lisab meie kehas kaphat (maa ja vee element), samas vähendab vatat japittat (eeter, õhk, tuli). Kapha on seotud kõige raskega kehas ning ka lima tekkimisega. Siin on oluline ka see, et toores piim on ajurveeda järgi raskesti seeditav.
Viimati mainitud piima raske omandamine keha poolt ongi asjaolu, miks paljudel on probleeme piima tarbimisega. Ajurveeda annab siinkohal väärtuslikke nõuandeid:
  1. Me ei tohiks kunagi juua läbi keetmata piima. Soovituste järgi tuleb piim lasta keema ja seejärel vaiksel tulel keeta vähemalt 5 minutit. On antud soovitusi ka vee lisamiseks keetmisel. Sellisel juhul võetakse 1 osa piima ja ½ osa vett ning keedetakse kuni vesi on välja auranud.
  2. Kunagi ei tohiks juua külma piima. Külm piim võimendab veelgi tema rasket omastamist.
  3. Hea ei ole piima juua hommikul, kui seedetuli (agni) on veel nõrk. Parim aeg tassitäie sooja piima jaoks on vahetult enne magama minekut, eriti vata ja pitta kehatüübiga inimestel. Kaphad peaksid oma piima tarbimist üldiselt piirama.
  4. Piima on kasulik lisada maitseaineid, mis aitavad kehal teda paremini omandada. Nendeks aineteks on: kurkum, ingver, kardemon ja safran. Veel on mainitud ka kaneeli ja musta pipart. Maitseid võib panna eraldi, aga soovi korral ka kombineerida. Väga hästi sobivad piima sisse (eriti õhtuse) ghii ja mesi. Samas tuleks jälgida mee ja ghii koos kasutamisel, et neid ei oleks võrdselt – ühte neist peaks olema teisest poole vähem.
  5.  Oluline on teada, et piim ei sobi kokku paljude toiduainetega, seepärast on kõige parem teda tarbida täiesti iseseisvalt. Siinkohal mõned toiduained, millega koos piima juues tekib meie kehas ama, mis on lihtsalt väljendudes toksiinid, mille väljutamisega organism ei saa hakkama ja mis on ajurveeda järgi kõigi meie haiguste  põhjustajad. Niisiis, piima ei tohiks juua näiteks koos lihatoitudega, hapude puuviljadega, aga ka banaani ja näiteks tomati ja kurgiga. Sobib piim üldiselt kokku enumuse teraviljadega.
Kaasaegsed ajurveeda doktorid juhivad tähelepanu ka sellele, et ajurveeda järgi käib jutt värskest piimast, mis ei ole pastöriseeritud ega homogeniseeritud. Peaksime ideaalis jooma töötlemata piima, juba 6 tunnil pärast lüpsmist hakkavad piima omadused muutuma ning 10 tunni pärast on ta tegelikult juba mittesoovitav. Siinkohal muidugi räägitakse ka sellest, kuidas lehmi tänapäeval koheldakse, milliseid aineid neile sisestatakse, aga see on juba eraldi teema.
Loomulikult on tänapäeval raske saada piima, mis vastaks nendele ideaalsetele tingimustele, aga nagu eelnevalt näha, saame me ise väga palju teha selleks, et niivõrd väärtuslik toiduaine teha meile kergemini omastatavaks.
Allikas: restoran Gauranga http://www.hk-catering.ee/piim/

1 comment:

Anonymous said...

Mul tekkis küsimus. Kuna soovitatakse juua keedetud piima, siis nagu oleks poes müüdav pastöriseeritud piim parem kui toorpiim? Samas ühest ajurveda raamatust lugesin, et just pastöriseeritud mõjub seedesüsteemile halvasti ja oleks vaja toorpiima juua. Ma jälle segaduses, et mis on siis see õige variant :)