Wednesday 20 April 2011

Pärmseen

Terje Täht, refleksoloog

Pärmseen ehk PS-sündroom ehk kandidoos. (Yeast; Candida Albicans)

Pärmseene sündroom avastati 60-ndatel aastatel USA-s ja sellest ajast seda aeg-ajalt ka diagnoositakse, aga tegelikkuses tegeldakse selle probleemiga siiani vähe, sest pärmseene diagnoosimine on laboratoorselt problemaatiline – väljaheide peaks laborisse jõudma õige tulemuse saamiseks tunni jooksul. Kuid pärmseene probleem on tänapäeval väga laiaulatuslik ning levinud.

Peensoole harude ehk hattude küljes elab inimese eluks ja seedimiseks vajalik mikrofloora. Seal on nii piimhappebaktered, coli- ja cocktüübilised bakterid (liha mädandamiseks), soolekepikesed ja paljud teised bakterid. Lisaks neile kuulub meie peensoole normaalsesse mikrofloorasse ka pärmseen. Tervel inimesel on soolestiku mikrofloorast umbes 20% pärmseent. See on õrn tasakaal, sest kui pärmseen hakkab hõlmama suuremat või väiksemat osa , siis on see mõlematpidi halb.

Kui pärmseent on vähem, oleme me rohkem haavatavad viiruste poolt. Ka kõikvõimalikud kiirgused, elektromagnetväljad, teevad siis rohkem liiga. Pärmseen nimelt „sööb ära” organismi sattunud raskemetallid ning neutraliseerib kiirguse mõju. Pärmseene vähesus on enamasti tajutav kõhulahtisusena, mille puhul väljaheide on eriti happeline ja vahutav. Iseloomulik on ka see, et kõhulahtisus ei allu mitte mingisugusele ravile, kuid andes Enterol-i, mis on pärmseene preparaat, saab kõhu korda loetud tundidega.

Kui aga pärmseent on liiga palju, mida juhtub palju sagedamini, on kaebusi rohkem. Näiteks sagedaseks probleemiks, mida osatakse ka pärmseenega seostada, on soor suus, aga ka kõrvas või tupes. Pärmseen annab tegelikult palju laiema spektriga kaebusi. Oluline on teada, et kui pärmseent ei ravita, siis haigus süveneb - füüsiliselt kuni muutusteni maksas ja psüühiliselt kroonilise väsimuse, mäluprobleemide ja sügava depressioonini.

Pärmseene vohamise korral hakkab peensooles olev pärmseen toituma peremeesorganismist. Peensoole normaalne pinnalaotus on jalgpalliväljaku suurune, kui aga pärmseen vohab, sööb ta ära mingi osa peensoole soolehattudest (sellised narmakesed) ja järele jääb suur veritsev osa. Seega kaotame me osa soolestiku pindalast ja ka osa toitainete imendumise võimest. Heal juhul hatukesed taastuvad, kuid pikemaajalisel pärmseene vohamisel kahjustused armistuvad. Armkude pole aga elastne ja loob seega soodumuse sooleummistuseks ehk soolesulguseks.

Ka hakkab pärmseen vohamise korral endale süüa nõudma. Ja enda toitmiseks paneb ta meid talle sobivat toitu sööma sööma - lausa õgima! Magusat kraami, saiakesi, igasugu valgest nisujahust tooteid, alkoholi - ühesõnaga kõike head ja paremat. Peremehe osaks jääb pidev magusaisu. Ja mida rohkem seda süüa, seda uimasemaks muutub enesetunne. Hetkel kui kommkarbist viimase maiuspala suhu pistetakse on enesetunne jube hea, aga läheb mööda vaid natuke aega, kui pea muutub uimaseks ning väsimus võtab bõimust. Miks? Sest pärmseen sai oma toidu (suhkur, valge jahu, tärklis, kääritatud asjad, lõpuni küpsetamata leivatooted) kätte.
Aga pärmseen on ka elav organism. Oma ainevahetuse ja paljunemisvajadusega. Ning selle paljunemise ning ainevahetuse käigus eraldab ta organismi toksiine - üle 80 erineva toksiini, millest kõige mürgisemad on metüülalkohol ehk puupiiritus, mis omakorda põhjustab maksatsirroosi ning suuremas koguses ka pimedaks jäämist, ja kõhtu puhitav gaas, mis väljendub halvalõhnaliste fekaalide ja peeruna. Siinkohal ei tasu unustada, et need on vaid kaks 80st toksiinist, mis on põhimõtteliselt kõik kesknärvisüsteemi mürgid.

Siinkohal tahaks ära tuua ühe lõigu Delfi Naistelehes kirjutatud artiklist „Räägime pärmseenest” (http://woman.delfi.ee/archive/article.php?id=1171127&categoryID=150058&ndate=981151200)
„Siit saavadki alguse hädad, mille seostest paljude teiste haigustega te siiamaani isegi õudusunenägusid pole näha osanud.

* Pikaajaline pärmseene infektsioon võib esile kutsuda näiteks maksatsirroosi. Igatpidi ontlikul ja kenal koduperenaisel, kes kunagi ei tarvita alkoholi, avastatakse ühel hetkel maksatsirroos. Kuidas ? Kust? Põhjuseks võib olla aga aastaid kestnud pärmseen, sest päevast päeva perekonnale ja sõbrannadele hõrke küpsetisi pakkudes on ju kerge pärmseene lemmiktoidusega märkamatult liialdada,

* Silmade probleemid (lühinägelikkus, silmade väsimine jne) - puupiiritus mõjub kõige esimesena meie nägemiskeskusele. Puupiirituse mürgituse tagajärjel võib isegi pimedaks jääda.

* Juhul kui emakas on spiraal, siis võib seen valida endale väljalöömise kohaks vabalt naise suguelundid. Põhjustades muuhulgas ka viljatust. Mil moel? Pärmseene mõjul muutub tupefloora seemnerakkude jaoks nii tapvaks, et nad lihtsalt ei suuda eesmärgini trügida ja hukkuvad. Seen ise teeb seemnerakkude hulgas tapatöö, lisaks tupesisese mikrofloora muutustest tulenevad haavandid, infektsioonid …

* Ka imikud ei jää pärmseenest puutumatuks. Kusjuures vastsündinul areneb seeninfektsioon välja juba emaihus. Platsenta kaudu. Kui ema maks on raseduse ajal olnud võimetu kõiki organismi mürkaineid kahjutuks tegema, siis satuvad viimased platsenta kaudu ka loote vereringesse. Viimase maks ei ole aga veel nii arenenud, et rakumürkidega tegeleda. Näiteks viitab mõnede vastsündinute kollakas nahatoon, et ema on raseduse ajal põdenud raskekujulist pärmseenesündroomi. Ka soor lapse suus on sulaselge pärmseeneinfektsioon. „

Tänu pärmseeen vohamisele ja elutegevusest tekkivatele toksiinidele tekivad pärmseene sündroomi sümptomid: alguses tugev väsimus, tööjõu langus, keskendumisprobleemid, mälu nõrkus ning seedimise häired nagu gaasid, kõhukinnisus jne. Seda nimetatakse primaarseks pärmseene sündroomiks.
Selline olukord tekib kõige sagedamini peale antibiootikumide kasutamist, mida tarvitatakse tänapäeval liiga kergekäeliselt. Kuna antibiootikumid tapavad peale haigustekitajatest bakterite (kuskil kehas) ka soolestiku head bakterid ja esimeses järjekorras just piimhappebakterid, siis tekib nii cockidel, colidel kui ka pärmseenel võimalus pidurdamatult paljuneda, sest neile tavalised antibiootikumid ei mõju. Pärmseenele mõjuvad ainult väga kanged ja spetsiifilised antibiootikumid ja üldjuhul arstid neid enne analüüside tegemist välja ei kirjuta, kuna nende kõrvaltoimed on organismile väga koormavad ning ohtlikud.
Seega tekib olukord, kus peensoole mikrofloorast on piimhappebakterid kadunud ning kuna loodus tühja kohta ei salli, siis tuleb sinna asemel vastupidav pärmseen.
Piimhappebakterite ülesandeks ongi hoida meie soolestikus mikrofloora tasakaalus, et halvad bakterid ei mahuks vohama. Seetõttu soovitataksegi tänapäeval enamike arstide poolt peale antibiootikumide kuuri läbitegemist hakata kohe piimhappebaktereid võtma.

Kui pärmseent kontrolli alla ei saada, siis tekivad mõne aja pärast (6-12 kuu jooksul) organismis suuremad muutused (sekundaarne pärmseene sündroom), mis võivad avalduda juba haigustena: nt allergilised reaktsioonid, elundite probleemid (nt muutused maksas), masendus, depressioon.

Allpool on ära toodud tüüpilisema sümptomid, mille süüdlaseks loetakse pärmseene vohamist organismis.

1. PSÜÜHILISED
o Tugevad meeleolu vahetumised
o Masendus
o Jõuetus, liigne unisus, apaatia
o Unetus, magama jäämise probleemid
o Närvilisus, ärrituvus, ärritunud olek
o Keskendumishäired, alustamisvõimetus
o Halb lühiajaline mälu
o Ebamäärane tunne alkoholijoobe tunnused
o Pidev väsimus

2. SEEDIMISES
o Kõhukinnisus või –lahtisus, vahel vaheldumisi
o Gaase ohtralt
o Meeletu magusaisu (algul annab süsivesikute söömine reipuse ja värskuse tunde, mis mõne aja pärast muutub väsimuseks, loiduseks)
o Leiva ja alkoholi himu NB! Kui inimesel pärmsen, siis juba väga väike kogus alkoholi teeb purju!
o Isutus
o Kõhuturse, keha turses
o Limased ja halvalõhnalised fekaalid
o Kõhuvalud ja -krambid (eriti paremal all nagu pimesoole valu)
o Sügelemine ja niiskus pärakus
o Halb seedimine
o Kõrvetised
o Jämesoole põletik
o Soolestiku põletik
o Söögitoru kirvendus

3. SUU ja NEEL
o Soor suus
o Halb hingeõhk
o Lõhed suunurkades
o Rakud keelel
o Krooniline igemepõletik
o Kuiv või põletikuline kurk,
o Ärritusköha
o Suu kuivamine

4. HINGAMISTEED
o Ninakinnisus
o Pidev nohu
o Nina sügelus (seest või pealt)
o Aevastamine
o Köha
o Allergiad
o Astma
o Õhupuudus
o Vinguv hingamine
o Valu ja pitsitustunne alumistes hingamisteedes

5. SUGUELUNDID
Naistel:
o Pidev pärmseene valgevoolus tupest
o Sügelemine ja kipitus tupes või välimistes suguelundites
o Vähene huvi seksi vastu
o Premenstruaalsündroom –masendus, ahistus
o Valulik ja ebaregulaarne menstruatsioon
o Viljatus

Meestel:
o Eesnäärme probleemid
o Peenise tursumine
o Sügelus ja ekseem suguelunditel
o Tihenenud urineerimise vajadus
o Nõrgenenud seksi soov, impotentsus

6. KÕRVAD
o Korduvad kõrvapõletikud
o Vedelike moodustumine kõrvas
o Sügelus, valud
o Nõrgenenud kuulmine
o Voolavad kõrvaaugud

7. SILMAD
o Plekid ja täpid, udusus nägemisväljas
o Kroonilised silmapõletikud
o Põletustunne, kipitus silmades
o „Märjad silmad”
o Nägemise nõrgenemine
o Kanapimedus

8. PEA
o Peavalud, pisted, uimasus
o Tasakaaluhäired
o Migreen

9. NAHK
o Sügelemine
o Allergianähud
o Ekseemid (küünarõndlas, põlveõndlas), mähkme ekseem
o Kroonilised ekseemid
o Jala ja küüneseen
o Vinnid, furunklid, rakud (mitte käimisest), väiksed villid
o Kõõm
o Naha kuivamine
o Psoriaas

10. KUSETEED
o Korduvad kuseteede ja neerude põletikud
o Kipitus urineerimisel
o Tihenenud urineerimise vajadus, samas ei tule midagi
11. LIHASED,LIIGESED, JÄSEMED
o „Ärasuremine”
o Pisted
o Lihaste nõrkus, lihaste tuimus
o Liigeste valud, liigeste paistetus

12. MUUD
o Meeletu väsimus
o Probleemid lähevad hullemaks pimedal aastaajal ja niisketes ning läppunud õhuga kohtades, niiskusest
o Koordinatsiooni probleemid
o Kemikaalide, tubakasuitsu, parfüümide lõhnad ärritavad
o Allergiline „peaaegu kõigele”
o Labori analüüsid näitavad maksa ja pankrease kahjustust

Haigused, mis arvatakse olevat põhjustatud pärmseene vohamisest organismis:
mitmesugused allergiad, Crohni taud (ehk haavandid soolestikus), Hodkini taud, psoriaas, skleroderma, reuma, sarkoidoos (autoimmuunsüsteemihaigus, sarnaneb tuberkuloosile, kuid ilma tuberkuloositekitajata), kroonilised hingamisteede haigused, skisofreenia, lihtsamad psüühika häired, näärmete häired, AIDS, myasthenia gravis, autism, leukeemia, vähk, alkoholism, narkomaania, anoreksia, buliimia, sklerosis multipleks, soolestiku põletikud, hüpoglükeemia, suhkruhaigus.

Tavalisemad pärmseene sümptomid imikutel ja lastel:
Ka lastel esineb pärmseen sündroomi üpris sageli, eriti kui laps saab sageli AB!
Suusoor, mähkmeallergiad, ärritatud olek, allergiad ja tundlikkus eriti kemikaalide suhtes, pidevad külmetushaigused, õppimisraskused, käitumisprobleemid (nt hüperaktiivsus), keskendumisprobleemid, autism, ärritusköha, pidev köha, seedimise häired (ka nt ebamäärased kõhuvalud), kõhukinnisus, kõhulahtisus, korduvad kõrvapõletikud, kõhu tursumine, gaasid, magusahimu, meeleolude vaheldumine, unehäired, uimasus (nagu joobes).

NB! Arvatakse ka, et vastsündinu liigne kollasus on seotud ema pärmseeen vohamisega raseduse ajal, kuna siis ei arene loote maks korralikult välja ja ei tule peale sündi bilirubiini kahjutuks tegemisega nii kiirelt toime kui peaks!

Ülaltoodud sümptomid pole siiski ainukesed, kus süüdlaseks on tõenäoliselt pärmseen. Pärmseen võib olla üheks põhjustajaks ja osaliseks veel paljude teiste tõsiste krooniliste haiguste puhul

Seega on soolestiku tervishoius ja seega ka keha tervishoius, kõige olulisem tasakaal – antud juhul siis erinevate soolebakterite tasakaal soolestikus.
Kõige kergemini läheb tasakaalust välja piimhappebakterite osa. Samas võib lohutuseks öelda, et seda tasakaalu on ka kõige lihtsam hoida ning taastada. Aga sellest veidi hiljem.

Mikrofloora viivad paigast ära peale antibiootikumide tarvitamise ka mitmed teised faktorid, mis on allpool täpsemalt välja toodud. Kokkuvõtlikult võib aga öelda, et peamisteks pärmseent vohama panevateks ja piimhappebaktereid hävitavateks faktoriteks on:
• Ravimitest - antibiootikumid, hormoonid, kortikoidid, keemiaravi
• Kiirgus – arvuti, telekas, mobiil
• Rafineeritud toidud (rafineermata toidus on sees ained , mis soodustavad jääkainete väljaviimist (kiudained), annavad mineraale happe-leelise tasakaalu hoidmiseks ning sisaldavad looduslikke pärmseene vastaseid aineid).

Pärmseene vohamist põhjustavad või soodustavad tegurid:
o Liigselt töödeldud toit : „valge suhkur” (rafineerimata suhkur ei soodusta pärmseent), „valge jahu” ehk kõrgema ja I sordi jahu (täisterajahu toimib pärmseenel pidurdavalt), kõik muud rafineeritud ehk liigselt puhastatud ja töödeldud toit
o Tehniliselt valmistatud äädikas (õunaäädikas on hea).
o Tööstuslikult valmistatud purgi- ja külmutatud toidud, sest valmistatud rafineeritud toidust ning lisatud ohtralt lisaaineid (nt glutamaate, värvaineid jne)
o Mikrolaineahjus valmistatud toit.
o Suhkruasendaja aspartaamiga toidud – nt kõik närimiskummid, „light” joogid, jne.
o Homogeniseeritud mahlad
o Teatud toitainete, mineraalainete, mikroelementide puudus ehk ühekülgne toitumine - nt vanuritel ja imetavatel emadel ning rasedatel
o Keskkonnamürgid ehk raskemetallid jt mürgid – nt autode heitgaasides olev plii, amalgaamplommid (elavhõbe) suus, kaadmium jne.
o Kiiritus-saaste – arvuti, telekas, mobiil, töö röntgenaparatuuriga, jne.
o Sünteetiline elukeskkond – nt mistra vaip, jm sünteetilised katted eluruumides.
o Ravimitest:
• antibiootikumide kuurid, pikalt ja pidevalt antibeebipillide,
• kortikoidide (ka salvid),
• reumarohtude kasutamine (ibuprofeen, diklofenak jne),
• tsütostaatikumid.
o Meditsiinilised toimingud – elundite siirdamine, südame operatsioonid, kateetrid-voolikud kehas, kanüülid, kiiritus, suured lõikused.
o Naistel spiraal emakas
o Organism on liiga happeline – aga happeliseks teevad kõik eelpool ja allpool toodud tegurid ning leeliselisemaks teevad organismi kõik tervislikud toidud ning tervislik eluviis (nt mõõdukas liikumine, värske õhk, positiivsed emotsioonid, kiirgus, magus, kontsentreeritud valk jne). See teema on väga tihedalt seotud pärmseenega – põhimõttliselt on see probleemile teisest küljest vaatamine. Kuid siin me seda teemat pikemalt ei käsitle.

Haigused, millega käib kaasas ka pärmseene vohamine:
o Kroonilised maokatarrid, mao alahappesus (piisav hape hävitab pärmseent ja hoiab pärmseene normaalses hulgas)
o Diabeet
o Tuberkuloos
o Vähk
o AIDS jt immuunsüsteemi puudulikkuse häired (astma, reuma, allergiad)
o Soolestiku parasiidid (parasiite ei teki, kui mikrofloora on normaalne)
o Soolestiku põletikud

Muud pärmseent aktiviseerivad tegurid:
o Stress ja läbipõlemise sündroom
o Rasedus, sünnitus, klimakteerium
o Medikamentide, alkoholi väärkasutamine

RAVI.
Seen tuleks kontrolli alla saada dieedi ja leebete vahenditega, sest kui hakata pärmseent tugevate vahenditega (nt räiged AB) hävitama, siis hakkab pärmseen vihaselt vastu võitlema ja veel rohkem vohama, tekitades inimesele meeletuid kannatusi magusahimu ja alkoholihimu suurenemisega ning lõppkokkuvõttes võib tulemus olla vastupidine.
Dieet ei peaks olema liialt karm. Piisab kui hakata alguses vältima rafineeritud jahu ja jahutooteid, rafineeritud suhkrut ja naatriumglutamaati sisaldavaid toiduaineid (st keeduvorstid, Santa Maria maitseained, absoluutselt kõik maitsetugevdajad, nn naturaalsed lõhnaained, maitseparandajad).
Kindlasti ei sobi kartul, sest sisaldab liiga palju tärklist ning tärklis ja suhkur on pärmseenele toiduks.

Söögiks sobivad täisteratooted, TOORsuhkur ja puhas liha.

Esialgu ehmatab taoline nimekiri inimese ära, leitakse, et polegi midagi süüa. Seepärast tasuks alguses teha paralleelselt keelatud asjadele kõrvale kohe ka nimekiri asjadest, mida tohib süüa - siis on dieediga lihtsam leppida.

Pärmseene dieet:
EI TOHI VÕIB
1. Valge suhkur ja valge jahu Rafineerimata toorsuhkrut, veidi mett, täisterajahud
2. Pärmiga küpsetatud leib ja sai Sepik, läbiröstitud leib või juuretisega küpsetatud leib
3. Makaronid ja valge riis Täisterajahust makaronid, täiterariis, tatar jt täisteraviljad
4. Vorstitooted, ketšupid, maitsestatud jogurtid, jäätis, magusad kohupiimatooted Puhas liha ja kala, keefir, hapukoor, maitsestamata või ise maitsestatud kohupiim
5. Alkohol, õlu, limonaadid, homogeniseeritud mahlad Vesi, täismahlad.
5. Seened, ka šampinjonid
6. Arahhiis ehk maapähkel Kõik teised pähklid – sarapuupähkle, mandel, päevalilleseemned jne

Raskel juhul paar nädalat – ka kartul, tsitruselised, banaan, viinamari, õun ja õunamahl, kuivatatud puuvili
*Kui tekib magusahimu, siis võib juurde süüa kroomitablette!

Lisaks järk-järgult tugevnevale dieedile ja valikulisele toitumisele on olemas ka mitmed looduslikud ravimid pärmseene vastu.
Eriti kui pärmseen on kehas „vihaseks” muutunud, siis võiks teha nädal aega pärmseent hävitavat kuuri:

Pärmseent hävitavad:
• Küüslauk – kui ainult seda kasutatakse pärmseene raviks, siis tuleks süüa 6 küünt päevas. Võib asendada ka küüslaugu kapslitega, kuid nende toime on palju nõrgem. *Küüslaugu lõhna tekib vähem kui võtta peale 1 spl hapukoort või kohvi.

• Nõmmliivatee, koirohutee.

• Baud`Arco kapslid või Lapatšo tee (Brasiilias kasvavast taimest).
Algul 1 kapsel 3 korda päevas,
hiljem 2 kapslit 3 korda päevas suure hulga veega!
Võib võtta maksimaalselt 3 kuud.
Tee on nõrgema toimega ja juuakse 5-6 tassi päevas.

• Citrosept – greibiseemne ja glütseriini segu. Greibiseemnel on viiruseid, pärmseent ja baktereid tappev toime.
Võetakse 3 korda päevas vähese koguse veega või apelsinimahlaga (siis pole nii vastumeelselt mõru!) ja juuakse suur klaas vett peale. Võib kasutada ka küüneseene puhul peale määrimiseks.
NB! Ei tohi kasutada kui on tsitruseliste vastu allergia!
NB! Kuna Citrosept on tugevalt magu ärritav, siis tuleb teda alguses võtta ettevaatlikult.

• Täisteratooted, ka koorega porgand – nii kestades kui ka koortes on seenevastaseid looduslikke ühendeid.
*Näiteks porgandi puhul on kasulik jätta porgand koorimata, kuid harjata eriti puhtaks ning seejärel riivida koos koorega salatiks (loomulikult teades, et kasvatamisel pole kasutatud mürke ega väetiseid).

• Oliivipuu lehtedest toodetud lahus

NB! Esimene reaktsioon, mis ravi tagajärjel tekib, et inimene hakkab peeretama!
Sellest ei maksa kohkuda, vaid pigem rõõmustada, et ravi toimib!
NB! Raseduse ja imetamise ajal on pärmseent hävitav ravi keelatud, kuna pärmseen hakkab alati mingil määral vastu ning mingi aeg vohab rohkem. Seega tekib ka rohkem toksiine ning need jõuavad ka väikse lapseni, kahjustades tema veel välja arenemata maksa!

Kui nädal aega on mõnda pärmseent hävitavat vahendit võetud, siis tuleks edasi minna üle piimhappebakterite võtmisele – see taastab peensoole hatud.

Piimhappebaktereid lisavad:
• Hapukurk (kuumutamata ja äädikata)
• Hapukapsas (kuumutamata) – nt 1/4 – 1/2 klaas hapukapsavedelikku enne sööki
• Piimhapebakteri preparaadid (nt Gefilus, Beneflora, LactoSeven jne)

Piimhappebaktereid võiks süüa kuuridena nn viiruste perioodil, sest nad aitavad viia ka viirused kehast välja ja hoiavad meid tugevatena. Loomulikult on ehedad looduslikud piimahappebakterid kõige paremad.
Neid leidub homogeniseerimata, pastöriseerimata maapiimas, eriti hapupiimas, hapendatud kurkides, hapendatud kapsas, hapendatud seentes jne.
Nende elutegevust soodustavad: küüslauk, sibul ja porru, samuti murulauk, mis mõjuvad pärmseent pärssivalt ja samas ei suru need ka pärmseent mööda keha laiali, nagu seda võivad teha mõned teised pärmseent tapvad vahendid.
(*Sibul ei kaota oma kasulikke omadusi ka kuumutamisel alla 75kraadi, st hautamisel.)

KAUDSELT vähendab pärmseent ka keha happe-leelise tasakaalu normaliseerimine.
Ehk kuna enamasti on inimene oma kahjulike elamistavade (stress, arvuti, valge jahu, valge suhkur, istuv eluviis, vähe õues jne) toimel liiga happeline ja pärmseen hakkab vohama just siis kui keha muutub liiga happeliseks, siis mõjuvad kaudselt kõik vahendid, mis muudavad keha tagasi leeliseliseks.

• Õunaäädikas – 1 tl 1 klaasile veele 1 kord päevas enne sööki (soovitavalt hommikul) ära juua. Üks tõhusamaid ja kiiremaid organismi liigse happesuse neutraliseerijaid!
• Juurviljad – eriti värske kurk, arbuus, hapendatud juurviljad.
• Mõõdukas füüsiline koormus.
• Positiivne meeleolu.
Jne, jne.
Vt lisaks nt raamatust „Dr Hay dieet”, Jackie Habgood, 1999.

Võitluses pärmseenega peaks iga päev sööma ohtralt toorest toitu - salateid, juur- ning puuvilju ja täisteravilja tooteid. Need annavad organismile piisavas koguses vitamiine-mineraale-mikroelemente ning puhastavad kiudainetega soolestikku. Lisaks on nende kestades ja koortes seenevastaseid looduslikke ühendeid . Nii säilib soolestikus mikrofloora tasakaal loomulikul teel!

Allikas: http://www.lahemaatervisekool.ee/?news=21&m=20&l=1

Kirjandust pärmseene kohta:
Raamat: „Hiivasyndrooma – luonnonmukaisen hoidon opas”, Jouko Pursiainen

Pärmseene kohta käivaid artikleid internetis eesti keeles:
http://woman.delfi.ee/archive/article.php?id=1171127&categoryID=150058&ndate=981151200
http://woman.delfi.ee/archive/article.php?id=1171115
http://woman.delfi.ee/archive/article.php?id=1665203&categoryID=150058&ndate=993765600

Huvitavat ja harivat: http://kalle.kytt.googlepages.com/

No comments: