Wednesday 20 April 2011

Õunaädikas

Peale kaalu normishoidmise on õunaäädikal veel teisigi tervisele kasulikke omadusi. Õunaäädikas:
• ergutab immuunsüsteemi;
• ravib südame- ja veresoonkonnahaigusi, hoiab ära trombe;
• desinfitseerib seedekulglat;
• hoiab ära veresoonte lupjumise;
• ravib mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandit ja ergutab seedimist mao alahappesuse korral;
• leevendab liigesvalu, kui 3 korda päevas valutavaid liigeseid õunaäädikaga määrida;
• normaliseerib vererõhku;
• leevendab peavalu (vala kuuma vette sorts õunaäädikat ja hinga auru sisse 70 korda, laubale võib panna ka õunaäädika kompressi).
Õunaäädikat võtma hakates tuleb alustada väikestest kogustest, et anda organismile harjumisaega. Õunaäädikat võib võtta nii vesilahusena (1 klaasile veele lisada 1 tl õunaäädikat) kui tarvitada seda toitude valmistamisel. Näiteks sobib õunaäädikas suurepäraselt salatikastmetesse, marinaadideks, liha ja kala piserdamiseks praadimisel ning tavalise söögiäädika asendajaks.

Õunaäädika kuuri läbi tehes lisa klaasitäiele veele 1 sl õunaäädikat ja 1sl mett ning joo lahust pool tundi enne söömist 3 korda päevas nädala aja vältel. Seejärel jäta üks nädal vahele ning korda protseduuri. Kuna õunaäädikas on pisut omapärase maitsega, võib sellese lisada ka pisut sidrunimahla maitse parandamiseks.

Õunaäädikas kui ravitseja

Väidetavalt mõjub mõõdukas õunaäädika tarvitamine tervistavalt seedekulglale ja ainevahetusele, tugevdab immuunsüsteemi, reguleerib vererõhku, puhastab verd ja on tõhus abiline paljude teiste haiguste puhul.
Mõned rahvaravitsejad soovitavad ainevahetuse ergutamiseks iga päev juua üks kuni kaks korda jooki, milles on klaasile veele lisatud 2 tl mett ja 2 tl õuna-, marja- või veiniäädikat.
Angiini ja muude kurguhaiguste puhul loputa suuõõnt iga tunni järel 1 klaasi veega, millele on lisatud 1 tl õunaäädikat.
Nohu korral tee inhalatsiooni: peenesta 3–4 küüslauguküünt ja sega juurde 1 tl õunaäädikat. Vala saadud segule 0,5 l keeva vett.
Õunaäädikas kõrvaldab organis-mi ja liigestesse kogunenud soolasid: joo päeva jooksul klaas õunaäädikavett (klaas vett, 2 spl õunaäädikat, 1–2 tl mett).
Õunaäädikavesi (2 tl õunaäädikat/klaas vett) aitab vedeldada verd ja hoiab ära trombide tekke, eraldab organismist jääk- ja mürkaineid, muudab kahjutuks haiged rakud ja pidurdab seega vähi arengut.
Südamehaiguste korral soovitatakse lisada õunaäädikale küüslauguküüsi ja maitse järgi mett, täita klaas sooja veega ja juua lonkshaaval hommikuti. See aitab vabaneda rasvaladestustest arterites.
Mõistagi tuleb ka õunaäädikat, nagu kõiki ravimeid, alguses kasutada ettevaatlikult, et organism sellega harjuks. Enamasti me ei tea oma organismi hap-pesuse taset, seega tuleb jälgida enesetunnet.
Paljude haiguste korral on soovitatavad kogused suuremad.
Näiteks artriidi ja soolade kuhjumise puhul soovitatakse isegi 10 tl koos 1 kl veega korraga sisse võtta. Seda tuleb korrata iga 3 tunni järel kuu aega järjest.
Et õunaäädikas vedeldab verd ja laiendab veresooni, soovitatakse ateroskleroosi korral 2 tl ühe kl vee kohta 2–3 klaasi päevas.
Juhul, kui tekib probleeme maos, tuleb annust vähendada.

Õunaäädikas ilu heaks

Õunaäädika abil võid pigmendi-laikudest lahti saada. Võta 1 spl sidrunimahla, samapalju vett, lisa 150 ml õunaäädikat ja tupsuta saadud seguga kaks korda päevas pigmendilaike.
Õunaäädikas niisutab nahka ja ravib juukseid.
Sinu nahk muutub siidpehmeks, kui valad vannivette tassitäie õunaäädikat. Viimane on hea naha niiskusetasakaalu hoidja.
Kui sind vaevab kõõm, proovi järgmist segu: üks suurem sibul, 0,5 l vett, 2 dl hakitud peterselli, 0,5 l õunaäädikat.
Hauta hakitud sibulat 15 minutit, kurna, lisa petersell ja lase soojas kaane all tõmmata paar tundi. Seejärel kurna segu ja lisa õunaäädikas. Pane segu pudelisse ja hoia paar päeva toa-soojuses.
Pead pestes lisa saadud vedelikku üks teeklaasitäis viimasele loputusveele

Õunaäädikast on juttu:
http://buduaar.ee/Foorum/Forum/topic/217630&lk=0
http://forums.fitness.ee/index.php?showtopic=6944
http://www.terviseleht.ee/200213/13_22dikas.php

No comments: